U Londonu novogodišnje jelke daju kozama kao poslasticu

Praznici su prošli, ali zabava još nije gotova. Na gradskoj farmi u Londonu omanje stado koza već danima brsti stotine božićnih jelki.

Udruženje koje upravlja urbanom farmom Kentiš taun na sjeveru britanskog glavnog grada skuplja jelke koje su postale nepoželjne u domovima u kvartu u zamjenu za donaciju.

Projekat je počeo prošle godine “kada je naš radnik koji voli te domaće životinje pogledao video snimak s kozama koje brste novogodišnje jelke”, rekla je upravnica farme Angela Vuds.

Sinulo mu je tada da “bi mogao da to pokuša” s našim kozama i “naravno, njima se to svidjelo”, dodala je. Ne samo da koze s užitkom brste iglice jelke, već su one “prirodno sredstvo za uklanjanje crevnih glista”, kaže Vuds dok Roki, četverogodišnja koza, gura glavu kroz ogradu kako bi dohvatila granu. 

Koze pojedu sve osim stabla, pa jelka posle izgleda kao da je “preživjela nuklearnu katastrofu”, našalila se Vuds. Farma je dosad prikupila oko 650 jelki, od kojih su mlađe završila kao hrana kozama a ostale su pretvorena u drvene strugotine kojima će se posuti staze u obližnjem parku. 

Tamošnji stanovnici daju udruženju 12 eura kako bi došli po jelku. Za još šest eura mogu dobiti “zahvalnicu” u ime koza. Ovom akcijom prikupiti ćemo 10.170 eura, predviđa udruženje koje je jedno vreme imalo finansijskih problema, a pre dvije godine izvuklo se zahvaljujući uplati 112.000 eura velikodušnog ruskog donatora.