“Oni nisu građani” – izjava Makrona šokirala svijet

Francuski predsjednik Emmanuel Makron svojim ostrašćenim istupom u listu “Parizijen”, u kojem je najavio obračun sa nevakcinisanim sugrađanima, izazvao buru.

“Nije mi namera da ras***dim francuski narod. Ali kada je riječ o nevakcinisanima, njih stvarno želim da ras***dim. I nastavićemo to da radimo, sve do kraja. To je strategija”, opisao je svoja nastojanja da navede što veći broj Francuza na vakcinisanje na način da onima koji nisu primili nijednu dozu zagorča živote. U Francuskoj se dosad vakcinisalo više od 90 odsto onih kojima je cjepivo ponuđeno”, rekao je on.

Kako javlja “Gardijan”, Makronov je intervju u francuskom listu osvanuo u trenutku kada je u donjem domu francuske Narodne skupštine, na predsjednikovo iznenađenje, zapelo donošenje kontroverznog novog zakona po kojem bi isključivo vakcinisanim građanima bio dopušten ulazak u kafiće, kina, muzeje, avione, vozove i druga javna mjesta, dok se negativan test više ne bi priznavao. Većina poslanika glasala je za prekid sednice nakon burne rasprave do kasno u noć u ponedeljak, a pripadnici Makronove vladajuće stranke ostali su zapanjeni takvim razvojem situacije.

Spornim zakonom su predviđene teže kazne za proizvođače, trgovce i korisnike lažnih kovid propusnica, kao i za odgovorne osobe na mjestima koja ih ne provjeravaju. Ljudi koji imaju lažnu propusnicu mogli bi da budu kažnjeni sa pet godina zatvora, i novčanom kaznom do 75.000 eura, prenosi “Jutarnji list”.

Predloženo pooštravanje mjera razljutilo je protivnike vakcinacije, ali i ne samo njih, a neki poslanici kažu da su bili izloženi prijetnjama nasilju i vandalizmu. Makronov intervju za “Parizijen” i teške riječi koje je u njemu izrekao dodale su ulje na vatru društvenih podjela.

“U demokratiji, laži i glupost su najgori neprijatelji. Vršimo pritisak na nevakcinisane tako što im, koliko je god to moguće, ograničavamo pristup društvenim aktivnostima”, izjavio je Makron.

“Imamo više od 90% vakcinisanih, a otpor pruža tek mala manjina. Kako da je dodatno smanjimo? Tako da ih, oprostite mi na izrazu, ras***dimo još više – rekao je predsjednik Francuske kojem uskoro ističe mandat, a još nije formalno objavio svoju kandidaturu na aprilskim izborima jer mu to, kaže, “zdravstvena situacija” još nije dozvolila.

“Nećemo da ih trpamo u zatvore, nećemo da ih silom vakcinišemo. Ali reći ćemo im: od 15. februara više nećete moći otići u restoran. Više nećete moći na kafu, više nećete moći u pozorište”, izjavio je Makron i otišao korak dalje, odričući nevakcinisanima pravo građanstva.

“Kada moje slobode ugrožavaju slobode drugih, onda je postajem neodgovoran. Onaj ko je neodgovoran, nije građanin”, zaključio je Makron.

Njegovi politički oponenti, koji su ga od početka vladavine prozivali da je arogantan, netaktičan i potpuno odvojen od dijelova populacije, odmah su ispalili salvu kritika na ovakvu retoriku.

“Nema te zdravstvene krize koja bi bila opravdanje za takve riječi”, izjavio je Bruno Retajo, čelnik desnih republikanaca u francuskom Senatu u koji će sporni zakon, bude li prošao donji dom Skupštine, morati na potvrdu, a u gornjem domu republikanci drže kontrolu.

“Predsednik ne bi trebalo da govori takve stvari. On nevakcinisane pretvara u građane drugog reda”, nadovezala se Marin le Pen, šefica desne stranke Nacionalni skup i moguća Makronova suparnica u drugom izbornom krugu.

Čelnik radikalnih ljevičara Žan Luk Melenšon, koji se također protivi predloženom kontroverznom zakonu, Makronov je vokabular nazvao “zaprepašćujućim”.

“Očito je da su kovid propusnice kolektivna kazna usmjerena protiv sloboda pojedinca”, rekao je.

“Gardijanov” dopisnik iz Pariza ocjenjuje da bi Makronov istup na ulici mogao da izazove ekstremne, pa i nasilne reakcije protivnika vakcina, ali istovremeno navodi da je njegov prostakluk zapravo politički dobro proračunat s obzirom na to da je većina Francuza poprilično frustrirana beskrajnom pandemijom, pa podržavaju kovid potvrde kao metodu da se ona konačno suzbije, što ne bi trebalo mnogo da ga košta na predstojećim izborima.