Marjanović: “Flurona ne znači da su gripa i covid potpisali pakt protiv ljudi!”

Gost jutarnjeg programa BHT1 bio je profesor Damir Marjanović koji je ovoga puta govorio o njemu iznimno poznatoj temi corona virusa a koja je primarna tema svjetskih medija već godinama. U fokus pažnje stigle su i nove mutacije corona virusa o kojima je tokom svog gostovanja govorio profesor Marjanović.

Za Ka5aN.ba prof. dr. Damir Marjanović je dodatno prokomentarisao aktuelnu situaciju te dao jasne upute za ponašanje građana u narednom periodu.

Po ko zna koji put, nauka nije magični štapić kojim u jednom zamahu od zeca napravite goluba ili maramicu pretvorite u jato lastavica. Stoga, prije nego požurite sa najnovijim tumačenjima i novim terminima poput flurone, dajte nauci vremena da skupi dovoljno informacija. Ovakvu pojavu su naučnici pretpostavili već u drugoj polovini 2020, i spremali se za nju.

Siguran sam da je i prije godinu dana bilo ovakvih slučajeva ali nisu bili u žiži interesovanja. Evo sada jesu i sada se prate. Ono što je bitno ljudima pojasniti jeste da se ne radi o nekom koordiniranom udruženom zločinačkom poduhvatu i da će se virus gripe i virus covida19 sada udružiti i potpisati pakt protiv nas, jadnih ljudi. Hiljadu puta ponovljeno – nije vrijeme za paniku (kao ni kod delte, kao ni kod omikrona). Sve dobro poznate mjere i prevencije (od maske, preko distance, do vakcina) dobro su oruđe.

Stoga ljudi, pustite flurone i omikrone naučnicima i zdravstvenim radnicima i nemojte očekivati da preko noći dobijete odgovore. To vjerovatno tako funkcionira kod dr Housa ili u holivudskim spektaklima, ali u nauci ne! Za Vašu informaciju, jedna mala ekipa je već u 6 mjesecu recenzije jedne njihove male studije koju pregleda već 5. recezent. Tako nauka funkcionira, svidjelo se to nekome ili ne! Stoga, neka mudrost i razum, konačno, u trećoj godini pandemije, zamijene medijski populizam i senzacionalizam.

Video: