Najkorumpiraniji su: 1. Lukašenko, 2. Gani, 3. Asad, 4. Erdogan i 5. Kurc

Organizacija “Projekat za obuhvatanje i objavu organizovanog kriminala i korupcije” OCCRP koju finansiraju Rockefelleri i Soros uvrsila Sebastijana Kurca među pet najkorumpiranijih političara u 2021.

Prvi na listi je bjeloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, a za njim slijedi doskorašnji predsjednik Avganistana Ašraf Gani, sirijski predsjednik Bašar al Asad, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i onda bivši austrijski kancelar.

Kurc je ušao među prvih pet najkorumpiranijih političara sveta od 1.167 “nominovanih”.

Komisija sastavljena od šest novinara i naučnika, koji se bave korupcijom i o tome izvještavaju, i pored rekordnog broja “nominovanih” lidera, jednoglasno su, po prvi put poslije jedne decenije, izabrali Lukašenka.

Kada je reč o Kurcu, napravljena je greška, jer je na sajtu nekadašnjo kancelar predstavljen kao lidera desničarske Slobodarske partije Austrije, čiji su “vodeći članovi “pali” zbog afere “Ibica”.

Inače Kurc je 9. oktobra podnio ostavku na mjesto kancelara i u decembru se povukao iz politike, nakon što je pokrenuta istraga protiv njega i njegovih devet saradnika zbog korupcije i pronevjere.