Gaspromove isporuke gasa Kini oborile rekord 23. decembra

Kompanija Gasprom je 23. decembra postavila istorijski rekord u dnevnim isporukama ruskog gasa Kini preko gasovoda „Snaga Sibira”, saopštio je danas ruski gasni div.

„Gasprom je postavio 23. decembra istorijski rekord u isporuci gasa na dnevnom nivou iz Rusije u Kinu”, navodi se u saopštenju kompanije, u kojem se istovremeno ističe da se isporuke gasa potrošačima u Evropi odvijaju u potpunosti u skladu sa aktuelnim ugovornim obavezama, prenosi Tass.

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je ranije da su od novembra isporuke gasa Kini preko gasovoda „Snaga Sibira” premašile dnevne ugovorne obaveze prema kineskim partnerima za više od 30 posto, navodi Tanjug.

Gasovod „Snaga Sibira” je najveći sistem za transport gasa na istok iz Rusije, koja gasom snabdijeva ruske potrošače na Dalekom istoku i Kinu.

Izvozni kapacitet gasovoda je 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje i očekuje se da će pun kapacitet biti dostignut 2025. godine.

Prve isporuke ruskog gasa Kini preko tog gasovoda počele su u decembru 2019, prema 30-godišnjem ugovoru koji su potpisali Gasprom i kineski CNPC još 2014. godine u vrijednosti 400 milijardi dolara.

Gasprom je 2020. godine isporučio Kini 4,1 milijardu kubnih metara gasa preko cjevovoda „Snaga Sibira” sa Čajandinskog polja.

U 2021. godini, isporuke gasovodom „Snage Sibira” nastavljaju da rastu i redovno premašuju dnevne ugovorne obaveze, naveo je ruski gasni holding.