Švicarska ponovo profitira: Spremni smo da budemo domaćini samita NATO – Rusija

ŽENEVA – Švicarska je spremna da pruži svoje usluge i bude domaćin samita Rusije i NATO zakazanog za 12. januar 2022. godine.

„To podrazumijeva da će Švicarska kao zemlja domaćin pružiti pomoć u organizovanju konferencija i sastanaka”, izjavio je za Sputnjik portparol švajcarskog Saveznog ministarstva vanjskih poslova Valentin Klivaz.

On je naglasio da zbog povjerljivosti informacija ministarstvo ne komentariše konkretne događaje ili zahtjeve dobivene od dvije strane.

Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, kao predsjedavajući Savjeta Rusija-NATO, odlučio da sazove sastanak tog tijela za 12. januar 2022. godine.

U press službi NATO su potvrdili da je alijansa u kontaktu sa Moskvom oko organizovanja sastanka, ali i podsjetili na stav NATO da „svaki dijalog sa Rusijom mora biti vođen na osnovu principa reciprociteta, što podrazumjeva i zabrinutost NATO u vezi sa djelovanjem Rusije.

Pored toga, NATO naglašava da razgovori moraju biti zasnovani na ključnim principima i fundamentalnim dokumentima evropske sigurnosti, kao i da se moraju odvijati u koordinaciji sa evropskim partnerima Alijanse, javlja Tanjug.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova potvrdila je jučer da je Rusija dobila prijedlog o sazivanju samita Rusija-NATO koji razmatra Kremlj.

Ona je podsjetila da je Rusija spremna za direktan dijalog sa NATO o sigurnosnim garancijama.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO koji, između ostalog, predviđaju odredbe o uzajamnim garancijama sigurnosti u Evropi, o nerazmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO na istok, uključujući i neširenje na teritorije bivših republika SSSR.

U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije Rusiji da se sjevernoatlantska alijansa neće širiti na teritoriju Ukrajine.

Taj dokument je već poslan Vašingtonu i američkim saveznicima, a zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov ranije je upozorio da bi ukoliko NATO i SAD ne budu imali sluha za zahtjeve Rusije o sigurnosnim garancijama, to moglo dovesti do novih konfrontacija.