Njemačka naoružava Egipat: Prodato oružje vrijedno četiri milijarde eura

BERLIN – U posljednjih devet dana mandata je njemačka Vlada Angele Merkel odobrila izvoz naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od skoro pet milijardi eura, od čega je preko četiri milijarde eura namijenjeno Egiptu, javlja Dojče vele (DV) pozivajući se na pisanje njemačkih medija.

Time se volumen izvoznih dozvola za naoružanje uvećao na preko devet milijardi eura u ovoj godini, što je rekord za Njemačku.

Te podatke iznijelo je Ministarstvo privrede na upit poslanice Ljevice Sevim Dagdelen.

Daleko najveći naručioc njemačkog naoružanja je Egipat koji je pod sumnjom kršenja ljudskih prava i učešća u sukobima u Jemenu i Libiji, navodi DV.

Samo Egiptu je posljednjih dana mandata odobrena nabavka od preko četiri milijarde eura.

Kako je nedavno pisao nedeljnik Špigl, u pitanju su tri ratne fregate koje pravi njemačka „Tisenkrup”, kao i 16 sistema za protivvazdušnu odbranu firme „Dil difens”.

Špigl je u izvještaju nazvao odluku Berlina „škakljivom” jer Egipat učestvuje u ratnoj koaliciji protiv pobunjenika u Jemenu, premda navodno više ne učestvuje aktivno u borbama.

„Sa druge strane, Njemačka bi kod isporuke najmodernijih sistema naoružanja morala da ima u vidu i susjedni Izrael. Nepisano je pravilo da izraelska vojno-tehnološka prednost ne smije biti ugrožena njemačkim isporukama oružja susjedima”, piše list, prenio je Tanjug.

Ali ne samo to, Nemačka zvanično ima politiku prema kojoj ne bi smela da izvozi oružje zemljama umješanim u konflikte gdje se krše ljudska prava, što je do sada često ignorisano, navodi DV.

Poslanica Ljevice Dagdelen je doprinos novog kancelara Olafa Šolca izvozu oružja u Egipat, koji je u to vreme bio ministar finansija i vicekancelar, nazvala „teškom hipotekom” za novu Vladu, prenosi DV.