G20 u Rimu: Amerika dogovorila planetarni porez klimu, fosilna goriva i ugalj kao i Kinu i Indiju i Rusiju nisu kritikovali!

Lideri 20 najvećih svjetskih ekonomija odobrili su globalni sporazum kojim će profit velikih kompanija biti oporezovan najmanje 15 posto.

To je uslijedilo zbog zabrinutosti da multinacionalne kompanije preusmjeravaju svoj profit u “poreske oaze”.

Pakt su usaglasili svi lideri koji su prisustvovali samitu G20 u Rimu.

Klimatske promjene i Covid također su na dnevnom redu samita, koji je prvo okupljanje lidera od početka pandemije koje nije u online formatu.

Grupi G20 – koju čini 19 zemalja i Evropska unija – nedostaju dva lidera međutim, kineski i ruski predsjednici Xi Jinping i Vladimir Putin su se odlučili pojaviti putem video veze.

Očekuje se da će porezni sporazum, koji su predložile SAD, biti primijenjen do 2023.

Iako su čelnici G20 prvog dana samita uspjeli dogovoriti historijsku međunarodnu poreznu reformu, to im zasad ne uspijeva s još važnijim – klimatskim sporazumom.

Prema medijima koji su se domogli nacrta završne deklaracije sa skupa, specifični klimatski ciljevi nisu usuglašeni.

– Neki elementi deklaracije o klimi još se pregovaraju – kazao je neimenovani funkcioner Bijele kuće.

Čak i ako se postigne neki napredak do završetka samita u nedjelju, radne verzije koje kolaju među novinarima izazivaju bojazan da će sporazum biti općenit. Nevladine organizacije posebno brine to što nema jasnog vremenskog roka za postizanje “nulte emisije”.

Nema zasad ni dogovora ni ciljanog roka za ukidanje subvencija za fosilna goriva.

Takav rezultat bio bi posebno razočaravajući jer u nedjelju navečer u Glasgovu počinje klimatski samit COP26, koji će okupiti mnogo širi krug zemalja od G20, koji čine razvijene zemlje, poput SAD i članica EU, i ekonomije koje se brzo razvijaju, poput Kine, Rusije, Brazila i Indije, i veliki su emiteri stakleničkih plinova.

– Onima koji dolaze iza nas ne smijemo ostaviti planetu prepunu sukoba, iscrpljenih resursa – rekao je italijanski predsjednik Seržio Matarela (Sergio Mattarella) na svečanoj večeri za sudionike samita.

– Stiglo je vrijeme za ključne odluke. Oči milijardi ljudi, cijelih naroda, uprte su u nas i na rezultate koje možemo ostvariti – rekao je Matarela.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Majkl (Charles Michel) priznao je ranije da su pregovori teški jer su neke zemlje “ovisne o ugljenu”, ali nije spomenuo Rusiju i Kinu.

Nekoliko hiljada ljudi u međuvremenu je protestiralo u Rimu za zaštitu klime. 

Ostavite komentar