Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

Redžep Tajip Erdogan naložio je ministru vanjskih poslova da 10 ambasadora, uključujući izaslanike SAD, Njemačke i Francuske, proglasi “personama non grata”.

To je naložio zbog zajedničke izjave u kojoj su pozvali na oslobađanje zatvorenog opozicionog filantropa.

Erdogan je rekao da je povod za protjerivanje ambasadora njihov zahtjev za oslobađanje filantropa Osmana Kavale. Potpisnice saopštenja su Amerika, Njemačka, Francuska, Kanada, Danska, Holandija, Norveška, Švedska, Finska i Novi Zeland.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ambasadore na razgovor u utorak zbog “neodgovornog” saopštenja u kojem su pozvali na pravedno i brzo rješavanje Kavalinog slučaja.

On je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je za finansiranje protesta i učestvovanje u neuspjelom državnom udaru.

Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, usprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu.

On je 2020. oslobođen optužbi vezanih za proteste organizovane širom zemlje 2013. godine, ali je presuda ove godine ukinuta i kombinovana sa optužbama u drugom slučaju u vezi sa pokušajem organizovanja državnog udara 2016. godine.

Ostavite komentar