Erdogan: Trenutni pravac u odnosima sa Amerikom ne obećava

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da veze Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama nisu dobre i da Washington mora da „sredi” stvari u vezi s tim što je Ankara kupila ruske odbrambene sistema S-400, objavila je televizija Haberturk a prenio Tanjug.

Veze između NATO saveznika pale su na najnižu tačku ranije ove godine kada je Washington uveo sankcije turskoj vojnoj industriji zbog kupovine ruskih odbrambenih sistema S-400, prenosi Rojters.

A takođe je, kako navodi Rojters, Washington izbacio Ankaru iz svog mlaznog programa F-35, gdje je ona bila kupac i proizvođač.

„Ne mogu da kažem da se odvija zdrav proces u tursko-američkim vezama. Kupili smo F-35, platili smo 1,4 milijarde dolara, a ti avioni nam nisu predati. Sjedinjene Države moraju to prvo da riješe”, rekao je Erdogan novinarima nakon što je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedininjenih nacija u New Yorku.

Turski predsednik je poručio da će Ankara zadovoljiti svoje odbrambene potrebe na drugim mjestima ukoliko Wasington ne pomogne.

Dvije zemlje bi trebalo da sarađuju kao prijatelji, ali „trenutni pravac ne obećava”, rekao je Erdogan i dodao da američki predsjednik Bajden nije „počeo dobro”.

Ostavite komentar