U Francuskoj od danas potrebna Covid propusnica

PARIZ – U Francuskoj su danas stupile na snagu nove zakonske mjere i za neke svakodnevne aktivnosti biće potrebna sanitarna propusnica, koja podrazumijeva dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test na korona virus.

Propusnica je od 21. jula neophodna za ulazak u objekte kulture i zabave, kao što su muzeji, pozorišta ili bioskopi, a od danas je obavezna i za restorane, barove i duža putovanja autobusom, vozom i avionom.

Sanitarnu propusnicu osporavali su mnogi Francuzi koji su održavali proteste protiv ovakve odluke vlade.

Uoči stupanja na snagu novih zakonskih mjera i obavezne zdravstveno-sanitarne propusnice za građane Francuske, ministar zdravlja Olivije Veran najavio je u nedelju da će certifikat o negativnom rezultatu testa na koronavirus za nevakcinisane važiti 72, umjesto 48 sati kako je ranije najavljivano.

Propusnica se neće tražiti za posjete ljekaru opšte prakse, podsjetio je ministar Veran i potvrdio da nove mjere kontrole ni u kom slučaju ne smiju da budu prepreka za pristup medicinskoj njezi, prenosi Tanjug.

Ljudi koji imaju medicinsku kontraindikaciju na vakcinaciju također nisu u obavezi da imaju zdravstveno-sanitarne propusnice.