Gurnuo je prst u oko EU, opet

Brisel — EU procjenjuje da li novi mađarski zakon kojim se zabranjuje “pokazivanje i promocija homoseksualnosti” mlađima od 18 godina krši zakonodavstvo bloka.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je Unija veoma zabrinuta zbog novog zakona u Mađarskoj. “Provjeravamo da li je to kršenje zakonodavstva EU. Vjerujem u Evropu koja prihvata različitosti, a ne onu koja je sakriva od naše djece”, kazala je ona.

“Niko ne smije biti diskriminisan na osnovu seksualne orijentacije”, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

David Vig, direktor organizacije Amnesti International u Mađarskoj koja je sufinansirala demonstracije protiv ovog zakona održane u srijedu, ocjenio je da taj akt dodatno marginalizuju mađarsku LGBT zajednicu.

“Ono što ovaj zakon i diskurs čine jeste miješanje zločina nad djecom sa sporazumnom ljubavlju odraslih”, ukazao je David Vig, prenio je ranije AP.

Vlada premijera Mađarske, desničara Viktora Orbana uzvraća da je zakon, koji uključuje uvođenje registra osuđenih pedofila, neophodan da bi se zaštitila djeca.

Ovaj zakon samo je jedan u nizu koji su bili ili su pod lupom EU, a Orbanova partija čak je bila prinuđena i da napusti najveći partijski blok u Evropskom parlamentu.

Ostavite komentar