Skulptura od elektronskog smeća u obliku vođa G7 postavljena preko puta njihovog hotela

Skulptura lidera G7 u obliku planine Rushmore od elektronskog otpada postavljena je u Cornwall-u uoči samita G7. Nazvan je “Mount Recyclemore” u pokušaju da se naglasi šteta nastala odlaganjem elektronskih uređaja.

Skulptor Joe Rush rekao je da se nada da će to pokazati da ih treba učiniti lakšim za ponovnu upotrebu ili recikliranje. Rekao je: “To treba popraviti ili učiniti da traje duže jer stvari idu na deponiju.”

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija, više od 53 miliona tona e-otpada nastalo je širom sveta 2019. godine – više od 9 miliona tona više nego pet godina ranije.

Sedam lidera prikazanih na skulpturi su britanski premijer Boris Johnson, japanski premijer Joshihide Suga, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanski premijer Mario Draghi, kanadski premijer Justin Trudeau, njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden.

Gospodin Rush, objasnio je da je visoko vidljiva lokacija za njegov komad odabrana s druge strane obale hotela Carbis Bay, gdje bi samit trebalo da se održi ovog vikenda, u nadi da će je oni koji su prikazani primijetiti “kad budu preletali”.

“Ovo gleda prema njima i nadamo se da ćemo im kopkati savjest i navesti ih da shvate da su svi zajedno u ovome sa otpadom”. Ključna poruka je “razgovarajte jedni sa drugima” i “hajde sredimo ovaj nered”, dodao je gospodin Rush.