Naučni tim iz Japana otkrio da kombinacija dva postojeća lijeka može da izliječi covid 19

Tim naučnika iz Japana odlučio je da testira sve već postojeće lijekove ili one u fazi ispitivanja, ne bi li pronašli kombinaciju koja daje rezultate u liječenju covid 19. I, uspeli su! Pronašli su dva lijeka nazvavši ih „dream team“ ili „kombinacijom iz snova“ koja može da izliječi korona virus

Infekcija covid 19 i dalje oduzima živote širom svijeta i zaražava milione ljudi. Iako je sada dostupno nekoliko vakcina koje daju značajne korake u sprječavanju covid 19, postavlja se pitanje šta je sa liječenjem onih koji su već zaraženi. Kao što se zna, vakcine nisu 100 posto efikasne, što naglašava potrebu, sada više nego ikad, za efikasnim antivirusnim terapijama. Štaviše, neki ljudi ne mogu da prime vakcine zbog zdravstvenih problema, a pojavljuju se i nove varijante SARS-CoV-2 virusa, koji može prodrijeti u imunitet vakcinisanih ljudi, što, kako kažu naučnici, ukazuje na to da se mora razmišljati ne samo o prevenciji. S tim u vezi, tim naučnika iz Japana odlučio je da testira sve već postojeće lijekove ili one u fazi ispitivanja, ne bi li pronašli kombinaciju koja daje rezultate u liječenju covid 19. I, uspeli su! Pronašli su dva lijeka nazvavši ih „dream team“ ili „kombinacijom iz snova“ koja može da izliječi korona virus.

Jasan i jednostavan cilj naučnika – pronaći lijek za covid 19

S obzirom na ovu potrebu, tim istraživača sa sjedištem u Japanu, SAD i Velikoj Britaniji pokrenuo je projekat za razvoj efikasne terapije. U ovom timu bilo je nekoliko istraživača sa sjedištem na Tokyo University of Science – gostujući profesor Koichi Watashi, dr Hirofumi Ohashi, profesor Shin Aoki, profesor Kouji Kuramochi i profesor Tomohiro Tanaka. Cilj im je bio jasan i jednostavan – pronaći lijek za covid 19.

Da bi postigli ovaj cilj, istraživači su prvo uspostavili eksperimentalni sistem za pregled lijekova koji mogu pomoći u kontroli infekcije. Ovaj sistem je koristio tip ćelija nazvanih ćelijama VeroE6 / TMPRSS2, kojima je manipulisano kako bi se efikasno zarazile i proizveo SARS-CoV-2.

– Da bismo utvrdili da li lijek od nekog interesa može pomoći u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa, jednostavno smo morali da izložimo ćelije VeroE6 / TMPRSS2 i lijeku i korona virusu, a zatim posmatramo da li je prisustvo lijeka ometalo virus naporima da se zaraze ćelije – objasnio je profesor Watashi.

Otkriveno da dva leka sprečavaju širenje SARS-CoV-2

Istraživači su koristili ovaj eksperimentalni sistem za ispitivanje panela lijekova koji su već odobreni za kliničku upotrebu, uključujući lijekove poput remdesivira i hlorokina, koji su već odobreni ili se istražuju kao tretmani za covid 19. Kao uzbudljiv ishod, istraživači su pronašli dva lijeka koji su obezbijedili efikasno sprečavanje širenje SARS-CoV-2 virusa –  cepharanthine, koji se koristi za liječenje upale, i nelfinavir, koji je odobren za liječenje HIV infekcije.

Cepharanthine je spriječio ulazak virusa u ćelije, sprečavajući da se virus veže za protein na ćelijskoj membrani, koji koristi kao prolaz. Suprotno tome, nelfinavir je radio na sprečavanju replikacije virusa unutar ćelije inhibiranjem proteina na koji se virus oslanja za replikaciju. S obzirom na to da ovi lijekovi imaju različite antivirusne mehanizme, upotreba oba lijeka zajedno mogla bi da budu posebno efikasna za pacijente. Istraživački tim je istakao da računarski modeli predviđaju da kombinovana terapija Cepharanthine/nelfinavir može da ubrza klirens SARS-CoV-2 iz pluća pacijenta za samo 4,9 dana.

Duo terapija u covid 19 centrima

Dakle, da li to znači da ćemo ove nove lijekove viđati u centrima za liječenje covid 19 pacijenata? Naravno, odgovaraju naučnici, jer duet lijekova još uvijek nije spreman za uvođenje u zdravstvene sisteme. Ova otkrića opravdavaju dalja istraživanja kliničkog potencijala terapije cepharanthine/nelfinavir, a tek sljedeći ovo može se sa sigurnošću reći da je korisna i efektna. Ipak, s obzirom na trajnu prirodu pandemije covid 19, i sve veći broj preminulih, razvoj terapije cepharanthine/nelfinavir može kliničarima i pacijentima pružiti preko potrebnu novu mogućnost liječenja.