Velikim majmunima u Africi prijeti “mračna budućnost”

Stanište velikih majmuna poput gorila, bonoba i šimpanzi u sljedećih 30 godina će se veoma smanjiti, pokazalo je istraživanje više od 60 naučnika.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Diversity and Distributions”, do 85 posto trenutnog raspona populacije majmuna više neće imati stanište do sredine vijeka. 

Uništavanje staništa usko je povezano s klimatskim promjenama, krčenjem šuma i rastom ljudske populacije. Gorilama, bonoboima i šimpanzama prijeti “mračna budućnost”, upozorava dr Ilka Herbinger iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF), koautorka studije. 

U mnogim regijama Afrike našoj najbližoj rodbini prijeti izumiranje“, rekla je. Herbinger apeluje da se mora zaustaviti klimatski kolaps i uništavanje šuma kako bi se ublažilo masovno izumiranje velikih majmuna. 

Prema studiji, koja je prvi put objavljena u nedelju, za opstanak afričkih majmuna također je presudno održavanje i uspostavljanje “veza i hodnika” između staništa koji bi mogli biti utočište u budućnosti. Na primjer, planinski lanci trenutno su manje pogodna staništa za neke vrste velikih majmuna, ali očekuje se da će se to promijeniti globalnim zagrijevanjem.

Životinje bi teoretski mogle da prežive ako bi mogle da migriraju iz nizija u planine. Studija je prva koja je u cjelini ispitala efekte klimatskih promjena, upotrebe zemljišta i porasta ljudske populacije na budući raspon populacije gorila, šimpanzi i bonoba. 

Trenutno su svi afrički majmuni navedeni na Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kao ugroženi ili kritično ugroženi.