CDU osvojila 37% glasova AfD 21% ali niko neće da koalira s njima!

BERLIN, 7. juna (FENA) – Uoči nacionalnih izbora u septembru, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel pokušava izvući maksimalni profit od pobjede na regionalnim izborima održanim tokom vikenda.

Političar iz CDU, Armin Laschet, favorit za nasljednika Merkel na kancelarskoj poziciji nakon nacionalnih izbora, tokom dana će održati konferenciju za novinare s Reinerom Haseloffom, koji je predvodio CDU do neočekivano uvjerljive pobjede na izborima u saveznoj državi Saksonija-Anhalt u nedjelju.

Ralph Brinkhaus, koji predvodi blok desnog centra u nacionalnom parlamentu, izjavio je da izborni rezultati u Saksoniji-Anhalt pokazuju da je CDU “spremna da vlada“ pod Laschetom.

Haseloff sada razmatra formiranje koalicije u toj bivšoj istočnonjemačkoj državi, nakon što je CDU osvojila nešto više od 37 posto glasova na nedjeljnim regionalnim izborima.

AfD s ekstremne desnice na drugom je mjestu sa skoro 21 posto glasova, ali će biti isključena iz koalicijskih pregovora jer sve najveće stranke već su isključile mogućnost saradnje s AfD, prenosi dpa.