Vlasti Saudijske Arabije zabranjuju glasne ezane

Vlasti Saudijske Arabije ograničile su jačinu zvuka u džamijama, nakon što je javnost uputila žalbu na glasnu molitvu koja dolazi iz džamija.

Ministarstvo za islamska pitanja te zemlje objavilo je prošle sedmice da svi zvučnici treba da budu postavljeni na trećinu maksimalne jačine zvuka, što je konkretan odgovor na žalbu javnosti, rekao je ministar za islamske poslove Abdulatif al Šeik, prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, taj potez je izazvao reakciju, posebno na društvenim mrežama, gdje je sve popularniji heštag koji poziva na zabranu glasne muzike u kafićima i restoranima.

Kako je ministar Šeik rekao, pritužbe su uključivale i roditelje koji su se žalili da preglasne molitve iz džamija ometaju san njihove djece, a u videu koji je prikazala državna televizija, naglasio je da oni koji žele da se mole ne treba da čekaju imamov poziv na molitvu.

Ograničenja dolaze, kako navodi Tanjug, dok prestolonaslednik Mohamed bin Salman pokušava da Saudijsku Arabiju učini liberalnijom i smanji ulogu koju religija ima u javnom životu.