Spremite se za Koronu Ž: SZO odlučila da imenuje varijante korona virusa po alfabetu

Svjetska zdravstvena organizacija je donijela odluku da verzije korona virusa nazove slovima grčkog alfabeta u pokušaju da pojednostavi izgovor i izbjegne stigmatizaciju zemalja koje prijave novi soj.

Tako su četiri varijante korona virusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima i koje su u javnosti opšte poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redoslijedu otkrivanja, prenosi Rojters.

Ostale varijante nastavljaju se dalje po alfabetu.

SZO je u ponedeljajk otkrila nova imena posle kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2, bila previše složena.

Izbor grčkog alfabeta uslijedio je nakon višemjesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmatrali druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, prema bakteriologu Marku Palenu koji je bio uključen u razgovore.

Istorijski gledano, virusi su se često povezivali sa lokacijama sa kojih se smatra da su nastali, poput Ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoanskoj rijeci.

Ali ovo može biti štetno za mjesta i često netačno, kao što je bio slučaj sa takozvanom pandemijom ‘španskog gripa’ 1918. godine čije je poreklo nepoznato, navodi agencija.

„Nijedna zemlja ne smije biti stigmatizovana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti”, rekla je epidemiološkinja SZO Marija Van Kerhove, prenosi Tanjug.