Lavrov: EU kopa rovove oko Rusije

Evropska unija u odnosima sa Rusijom stvara linije razdvajanja kao što bi neprijatelj kopao rovove na frontu, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Situacija u odnosima Moskve i Brisela je i dalje veoma zabrinjavajuća. Naš zajednički evropski kontinent se nalazi u krizi nepovjerenja bez presedana. Stvaraju se linije razdvajanja koje se premještaju i učvršćuju na istoku kao rovovi na frontu“, rekao je on na konferenciji posvećenoj odnosima Rusije i EU.

Lavrov je podsjetio da je Rusija zainteresovana za dijalog sa EU ali na principu ravnopravnosti i obostranog poštovanja.

„Nije nam jasno ko uopšte tvrdi da Rusija nije zainteresovana za dijalog, to nije istina. Mi smo u više navrata ponovili da smo otvoreni za konstruktivnu saradnju sa EU, ali na principu ravnopravnosti i obostranog poštovanja“, naglasio je.

Konstatovao je i da postoje mnoge oblasti u kojima Rusija i EU sarađuju uprkos tenzijama u bilateralnim odnosima rekavši da su tu prije svega zdravstvo, energetika, nauka, tehnologija i pitanje klime.

U osvrtu na potencijalne neprijateljske poteze EU prema Rusiji, Lavrov je rekao da Moskva neće sjedeti skrštenih ruku.

„Svjesni smo da u EU ima dosta onih koji shvataju kontraproduktivnost konfrontacije i računamo na to da će zdrav razum pobjediti na kraju kako bismo pristupili procesu stvaranja novog izbalansiranog modela odnosa na principima međunarodnog prava“, dodao je.