Irak i Sirija optužuju Tursku za ugrožavanje suvereniteta

U Bagdadu i Damasku protestuju zbog stalnih upada turskih komandosa na njihovu teritoriju dok u Ankari ističu da je to „legitimna” borba protiv terorista

Stalni upadi turskih snaga sigurnosti u susjedne zemlje – Irak i Siriju – pod plaštom borbe protiv terorizma iznova izazivaju oštre kritike u Bagdadu i Damasku. Te poteze Ankare osuđuju i u Arapskoj ligi.

Predsjednik Tajip Erdogan se upravo pohvalio da su obavještajna služba i komandosi „neutralisali” (ubili) lidera „kurdskih terorista” Sofi Nuretina, u sjevernom Iraku. To je bio jedan od najtraženijih ekstremista, koji je kriv za mnoge upade u istočnu Anadoliju i ubistva civila. Prema lokalnim medijima samo u dvije operacije u aprilu eleminisano je 113 pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK). Stradalo je i nekoliko vojnika.

„Svoje probleme sa Kurdima Turska treba da rješava na svojoj teritoriji. Kategorički osuđujemo kao neprihvatljive stalne povrede našeg suvereniteta od strane turske armije. Mi tražimo da Ankara odmah prekine sa tom praksom”, istakli su u Ministarstvu vanjskih poslova u Bagdadu u protestu koji je uručen turskom otpravniku poslova u Iraku.

To nije prvi put da Bagdad protestuje zbog turskih upada u sjeverni Irak, ali ovog puta povod je bio nesvakidašnji: najviši turski vojni funkcioneri (načelnik generalštaba Jašar Guler, komandant pješadije general Umit Dundar i ministar odbrane Hulusi Akar) obišli su nedavno u sjevernom Iraku – kao da su u svojoj zemlji – turske komandose koji se tamo bore protiv pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) koja navodno u tamošnjim planinama ima baze odakle povremeno upadaju u istočnu Anadoliju i izvode oružane akcije.

U sjevernom Iraku Turska godinama drži specijalce i pripadnike Nacionalne službe sigurnosti (MIT) koji prate kretanja članova PKK-a koji se u istočnoj Anadoliji bore za autonomiju svog naroda. Gotovo svakodnevno stižu izvještaji o „neutralisanju” terorista, odnosno ubistvima, zarobljavanju ili predaji.

Slične optužbe stižu i iz Sirije gdje se Ankara od dolaska „arapskog proljeća” bori protiv tamošnjih „kurdskih terorista” koji su „filijala” PKK. Oni od prvog dana uživaju podršku Pentagona, pošto se istinski bore protiv pripadnika „Islamske države”. To je jedan od razloga koji je doveo do pogoršanja odnosa između Vašingtona i Ankare. U Turskoj tvrde da oni na sjeveru Sirije progone Arape i Turkmene i pokušavaju da se izbore za autonomiju.

U posljednje četiri godine Turska je organizovala tri velike prekogranične operacije na sjeveru Sirije, što je naišlo na osude u Damasku, Arapskoj ligi i EU. „Predsjednik Erdogan se ponaša kao osmanski osvajači. On otima naše fabrike, naftu i zemlju”, optužuje sirijski predsjednik Bašar al Asad. Ni druga strana ne ostaje dužna. „Asad je tiranin, terorista i krvnik svog naroda”, uzvraća Erdogan.

Prekogranične akcije Turske, koje se izvode pod izgovorom borbe protiv terorizma, osuđuju i u Arapskoj ligi koja okuplja 20 zemalja regiona, jer ugrožavaju njihov suverenitet.

U posljednje vrijeme svake godine u oktobru parlament u Ankari usvaja odluku kojom se na 12 mjeseci daju odriješene ruke predsjedniku Erdoganu i Generalštabu da mogu, kad god procjene da je to neophodno, da pošalju askere u Siriju i Irak kako bi se tamo obračunali sa teroristima. U Turskoj za to imaju svoje objašnjenje koje nije lako razumjeti: To je u skladu sa Poveljom UN pošto će se vojnici, kako se iznova ističe, vratiti u zemlju kada tamo iščupaju korijene ekstremistima.