Satirična priča o “bosanskom međedu sa Manjače” koji je pokorio NATO vojsku završila na naslovnicama tabloida

Dnevni list Alo u današnjem štampanom izdanju objavio je priču o medvjedu koji je navodno “rasturio NATO vojsku” tokom vojne vježbe Sjevernoatlantske alijanse na Manjači u Bosni i Hercegovini.

Akcija se zvala “Branilac Evrope 21”.  Kako je Alo prenio, “vojna vježba vojske SAD na Manjači mogla bi da ima tragičan epilog ukoliko se što prije ne okonča potraga za trojicom američkih vojnika” koji su “nestali prije tri dana nakon što ih je napao domaći mrki medvjed”, prenosi FakeNews Tragač

Svoju vest Alo je skrojio oslanjajući se na pisanje bosanskohercegovačkog portala Bijeljina njuz, a priča je najavljena i na naslovnoj strani današnjeg izdanja tog tabloida.

Ipak, radi se o satiričnoj vesti, budući da Bijeljina njuz predstavlja pandan srpskom satiričnom portalu Njuz.net. Da je vijest o “bosanskom međedu” apsolutno izmišljena bilo je lako provjeriti.

Na samom sajtu Bijeljina njuz stoji da je u pitanju “satirični portal koji prati najnovija dešavanja u Semberiji i regionu”.

Međutim, bilo je dovoljno pogledati i neke druge “vijesti” na ovom sajtu, poput “Mićić građanima Bijeljine predao na upotrebu novog gradonačelnika”. 

Ovo je drugi put u posljednjih deset dana da neki od medija u Srbiji nasjedaju na satirične vesti portala Bijeljina njuz prenoseći ih kao vjerodostojne.  

FakeNews Tragač je sredinom maja već pisao o navodnom hapšenju duhovnika prevaranta, što je vest koju je veliki broj srpskih medija prenio kao istinitu.