Aplikacije za ljubav: Ako primite bocu brže ćete upoznati srodnu dušu

Mobilne aplikacije za flert i upoznavanje daju svoj doprinos globalnim naporima za vakcinisanjem stanovništva protiv COVID-19 bolesti. Ukratko, nude nove pogodnosti za one koji su se vakcinisali.

Grupa najvećih američkih aplikacija za upoznavanje i flert potiču svoje korisnike da se vakcinišu protiv COVID-19, čisto ako im dosad već nisu jasne zdravstvene prednosti tog čina.

No, te aplikacije ne ostaju samo na riječima, već nude i posebne pogodnosti svojim korisnicima, poput prikaza u statusu da su vakcinisani, besplatne premium funkcije te linkove na službene stranice na kojima mogu dobiti informacije o vakcinaciji.

Aplikacije koje su se odlučile na ovakav potez su TInder, Hinge, Match, OKCupid, BLK, Chispa, Plenty of Fish, Bumble i Badoo.

Glavni cilje je potaknuti korisnike da se odu vakcinisati, uz obećanje da će nakon toga na spomenutim aplikacijama imati više “sparivanja” (matches), a time i više stvarnih spojeva.

No, to nije tek samo puka tvrdnja, jer se te aplikacije pozivaju na istraživanje OKCupida, u kojem je otkriveno da korisnici koji su vakcinisani ili se namjeravaju vakcinisati, imaju 14 posto više sparivanja. Neke aplikacije su uvele i opciju filtriranja drugih korisnika prema statusu vakcinacije.

Ipak, ne nude sve navedene aplikacije iste pogodnosti, već one variraju od aplikacije do aplikacije.

No ono što zasad ostaje nejasno jest kako te aplikacije planiraju verificirati da korisnik koji tvrdi da je vakcinisan, zaista jest primio jednu ili dvije doze vakcine. Tinder već nudi mogućnosti verifikacije pa oni zapravo u teoriji vjerovatno već imaju nekakav sistem za verificiranje tih informacija. Iz Tindera na pitanje medija zasad nisu potvrdili je li tome tako.

U SAD-u je prema nekim podacima dosad vakcinisano 48 posto građana barem jednom dozom, dok je njih 38 posto dosad primilo obje doze cjepiva. Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će do 4. srpnja u SAD-u biti cijepljeno 70 posto odraslih osoba.

Izvor: The Verge