Microsoft konačno “uništava” Internet Explorer

Prošlo je mnogo vremena, a Microsoft je napokon najavio kada će povući Internet Explorer. Kompanija će povući aplikaciju za računare IE11, 15. juna 2022. na većini verzija Windows 10.

Internet Explorer je dio Windows-ovog sistema više od četvrt vijeka. Međutim, od predstavljanja Edge-a 2015. godine, Microsoft polako ukida stari pretraživač. Podrška je okončana sa prethodnom verzijom u 2016. godini. Microsoft 365 i druge aplikacije prestati će da podržavaju IE11, 17. augusta.

Microsoft je pozvao korisnike koji još uvijek drže IE11 da pređu na Edge (ili neki drugi pretraživač, ako žele) prije nego što završi podršku sljedećeg juna.

Edge ima ugrađeni Internet Explorer režim za web lokacije kojima je i dalje potreban IE. Mnoge organizacije i dalje koriste stare aplikacije i web lokacije koje zapravo ne rade sa modernim pretraživačima, tako da će taj režim biti koristan.

Microsoft kaže da će podržavati Edge-ov IE režim najmanje do kraja 2029. godine, pružajući organizacijama i IT odjeljenjima još nekoliko godina da pređu sa tih starih web aplikacija.