Englez prodaje opušak Winstona Churchilla za 1.200 funti

Opušak cigare britanskog premijera Vinstona Čerčila, koji je odbacio tokom putovanja u Pariz 1947, a pokupio ga je jedan policajac, na aukciji bi mogao biti prodat za 1.200 funti.

Predmet će biti ponuđen na licitaciji koja će se održati od 25. do 28. maja, a aukcijska kuća nudi i par satenskih papuča koje su nekada pripadale kraljici Viktoriji, piše “Independent”. 

Napravljene sredinom 19. vijeka, kraljevske papuče ukrašene su ručno rađenim zlatnim nitima i “pod čekić” idu gotovo 202 godine od dana kraljičinog rođenja. U aukcijskoj kući “Bellmans” očekuju da bi papuče mogle da dostignu cijenu od 3.000 funti. 

Džulijan Dinin, stručnjak iz “Bellmansa”, kaže da “trenutno vlada veliko interesovanje za memorabilije povezane s važnim istorijskim ličnostima”. 

Sumnjamo da bi se u domaćinstvu kraljice Viktorije naručilo više od jednog para satenskih papuča jer su vrlo ‘osjetljive’ i vjerovatno nisu više puta obuvene.” 

Dinin kaže da je kraljica Viktorija papuče poklonila Harijet Saterlend-Leveson-Gover, vojvotkinji od Saterlenda, koja je bila njena dama za izbor odjeće i obuće. 

Njena unuka Lejdi Florens udala se za Henrija Čaplina, prvog vikonta od Čaplina, a papuče su ostale u porodici do njihove prve prodaje 2000. godine. 

Ipak, kaže Dinin, neobičniji predmet koji će se ponuditi je opušak cigare ser Vinstona Čerčila. Deda aktuelnog vlasnika, Artur Čerč, četrdesetih godina je bio policajac u Skotland Jardu.

Dok je bio na dužnosti u Čerčilovoj pratnji, Čerč je pokupio odbačeni opušak koji je pred njim na pariskom aerodromu odbacio Čerčil i sačuvao ga je.