Trump i dalje blokiran: Twitter zatvara i alternativne naloge koji prenose poruke bivšeg predsjednika

Trump je izbačen s većine velikih društvenih mreža, a pitanje je samo je li ta mjera trajna ili privremena.

 Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je zauvijek izbačen s njegove omiljene platforme.

Društvena mreža je u četvrtak potvrdila da je intervenirala protiv profila nakon pisanja u američkim medijima o tim profilima koji su preuzimali objave s bloga republikanskog milijardera pod nazivom “From the desk of Donald Trump” (“Iz kancelarije Donalda Trumpa”).

Bivši predsjednik je početkom godine protjeran s Twittera zbog poticanja pristaša na upad na Capitol dok je trajala sjednica na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena na izborima.

Kao što zahtijevaju naša pravila o pokušajima zaobilaženja zabrane, donijeli smo mjere protiv profila čija je očita namjera bila zamijeniti i promovisati sadržaje povezane sa zabranjenim profilom, obrazložio je glasnogovornik kalifornijske kompanije.

Platforma je prvo privremeno zatvorila profil bivšeg predsjednika, a zatim je trajno produljila sankciju.

Jack Dorsey, osnivač i vlasnik Twittera, branio se na svom profilu. Po njegovim riječima, ovo je “dobra” odluka koja ipak znači “poraz u promovisanju zdrave komunikacije”.

Većina velikih društvenih mreža donijela je slične mjere, ali još nije odlučila jesu li privremene ili konačne.

YouTube (Google) je istaknuo da očekuje da će se opasnost od nasilja smanjiti.

Facebook je odluku prepustio svom nadzornom odboru, ali je novoosnovano tijelo vratilo lopticu kompaniji pozivajući ju da za šest mjeseci odluči o tome može li se Donald Trump vratiti na mrežu i kada.

Međunarodni članovi tog svojevrsnog Vrhovnog suda ipak su priznali da je zasad najbolje zabraniti ga.

Donald Trump je prije zabrane imao gotovo 89 miliona pratilaca na Twitteru, 35 miliona na Facebooku i 24 miliona na Instagramu.

Na svojoj mrežnoj stranici on i dalje tvrdi, bez ikakva dokaza, da su mu izbori “ukradeni”.