Kad se bogato udaš sve je lako: Melinda Gates, odmah dobila dvije milijarde dolara

Bill i Melinda Gates prekidaju brak nakon 27 godina, objavio je par u izjavama na svojim Twitter nalozima. Par je osnovao svoju filantropsku organizaciju, Fondaciju Bill i Melinda Gates, 2000. godine. Od tada je fondacija potrošila 53,8 milijardi dolara na širok spektar inicijativa vezanih za globalno zdravlje, ublažavanje siromaštva i još mnogo toga.

Bogatstvo Bill Gates-a vrijedno 137 milijardi dolara

Melinda Gates podnijela je u ponedjeljak zahtjev za razvod u okrugu King, u državi Vašington, tražeći od sudije da prekine brak na osnovu ugovora o razvodu. U javno dostupnim dokumentima nisu obuhvaćeni nikakvi finansijski detalji. Bill Gates je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, a prema Bloomberg Billionaires Index listi njegova neto vrijednost u februaru iznosila je 137 milijardi dolara. Bill i Melinda Gates upoznali su se u Microsoft-u kada Bill bio direktor kompanije. Melinda je započela kao menadžer proizvoda, i bila je jedina žena u prvoj klasi diplomaca MBA koja se pridružila kompaniji, a na kraju je napredovala i postala generalni direktor informacionih proizvoda.

Par se vjenčao na Havajima 1994. godine. Tokom protekle godine, Gates-ovi su, preko svoje fondacije, bili uključeni u borbu protiv pandemije Covid-19 i uložili su napore da razviju tretmane i vakcine, i da ih ravnopravno distribuiraju širom svijeta. Od decembra, fondacija je uložila ukupno 1,75 milijardi dolara u globalni odgovor na pandemijuU martu 2020. godine Bill Gates istupio je iz odbora Microsoft-a i Berkshire Hathaway-a kako bi više vremena posvetio svojim filantropskim prioritetima, uključujući i borbu protiv klimatskih promjena. Pivotal Ventures, investiciona kompanija koju je osnovala Melinda Gates, također je potvdila informacije o razvodu braka.

Melinda prvog dana dobila skoro 2 milijarde dolara

Melinda Gates je već istog dana kada je par objavio razvod dobila 1,8 milijardi dolara. Naime, dionice u tolikoj vrijednosti su na njene račune prebačene od strane investicione kompanije koja je vodila računa o imovini Bill Gates-a.  Ova vest je značajna zbog nagađanja koliko će novca dobiti supruga nakon braka, kao i činjenice da još uvijek nije sva imovina prebačena u fondaciju i da ima dosta “finansijskih repova” za koje nije sasvim sigurno kako će se dijeliti među sada već bivšim supružnicima.

Melinda je dobila 14 miliona deonica Kanadske nacionalne željeznice u vrijednosti od oko 1,5 milijardi dolara, te 2.9 miliona dionica AutoNation-a u vrijednosti od preko 300 miliona dolara. Iako par nije imao predbračni ugovor, zna se za postojanje ugovora kojim su dogovorili razdvajanje imovine, s tim što je sadržaj samog ugovora nepoznat javnosti.

Izvor: CNN