Google može uzimati vaš novac ali ako vi tražite novac oni će se povući – Australija je prvi primjer za to

Googleova kompanija Alphabet Inc izjavila je u petak da će blokirati svoj pretraživač u Australiji ako vlada nastavi s novim zakonom koji bi prisilio Google i Facebook da medijskim kompanijama plate za pravo na korištenje njihova sadržaja.

Googleova prijetnja eskalacija je bitke s medijskim konglomeratima poput News Corpa koja se pomno prati širom svijeta. Divovski pretraživač upozorio je da će se njegovih 19 miliona australskih korisnika suočiti sa smanjenom mogućnošću pretraživanja i korištenja YouTubea ako se novi zakon provede.

Australija je na putu da usvoji zakone koji bi natjerali tehnološke divove da pregovaraju o plaćanju s lokalnim izdavačima i emiterima za sadržaj uključen u rezultate pretraživanja ili vijesti. Ako se dogovor ne bude mogao postići, cijenu će odlučiti arbitar kojeg bi imenovala vlada.

Zajedno s neupravljivim financijskim i operativnim rizikom ako bi ova verzija postala zakon, ne bi nam ostavila drugi izbor nego da prestanemo s dostupnošću Google pretraživanja u Australiji, rekla je Mel Silva, direktorica Googlea za Australiju i Novi Zeland senatskom odboru.

Googleovi komentari naišli su na oštar prijekor australskog premijera Scotta Morrisona koji je rekao da ta zemlja donosi pravila za stvari koje možete raditi u Australiji.

Ljudi koji žele raditi s tim u Australiji, dobrodošli su. Ali mi ne reagujemo na prijetnje, rekao je Morrison novinarima.

Ostavite komentar