Ljudi prelaze na alternativne društvene mreže: Gab u protekloj sedmici upisao 40 miliona posjeta

Početak 2021. godine donio nam je velika previranja kada su društvene mreže u pitanju. Vidjeli smo kolika je moć ovih platformi, ali i koliko je krhko povjerenje korisnika.

Alternative tradicionalnim društvenim mrežama postaju utočište “protjeranih”, odnosno onih kojima su Facebook, Twitter i ostali zabranili naloge iz ovih ili onih razloga. Jedna od najpopularnijih alternativnih platformi je Gab. Ne brinite ako niste čuli za njega – tu smo mi kako bismo vam rekli sve što je potrebno da znate.

Šta je Gab?

Društvena mreža Gab je pokrenuta 2016. godine. Osnovao ju je Endrju Torba kao alternativu tradicionalnim platformama, kao što su Facebook ili Twitter. Ova platforma doživela je ogroman rast u broju korisnika, kada je, prije neki dan, Amazon ukinuo usluge održavanja servera Parleru, i time ga praktično “ugasio”.

“Vjerujemo da nam je potrebna decentralizovana i otvorena društvena mreža. Korisnici bi trebalo sami da kontrolišu svoje iskustvo, umjesto da igraju po pravilima koje odrede velike kompanije”, piše na internet-stranici Gaba.

Mada je Torba rekao da Gab nikada nije zamišljen kao desničarska i ekstremistička platforma, činjenica je da vremenom postaje sve više mjesto onih kojima su nalozi na drugim društvenim mrežama zabranjeni upravo zbog takvih stavova.

Razlog za suspenzije ovih naloga na Twitteru ili Facebooku su najčešće govor mržnje, pozivanje na nasilje, ili širenje neprovjerenih informacija. Oni koji su se okrenuli Gabu, to su uglavnom učinili zbog toga što smatraju da “Big Tech” cenzuriše slobodno mišljenje.

Na to je, vjerovatno, uticala i odluka velikih platformi da zabrane ili suspenduju naloge Donalda Trampa, koji među korisnicima “alternativnih” društvenih mreža ima dosta pristalica.

Ipak, sama otvorenost Gaba učinila je da postane idealno mjesto za širenje raznoraznih teorija zavjera (naročito u doba pandemije koronavirusa).

x

Pucnjava u Pitsburgu

Gab je dospio u centar pažnje javnosti 2018. godine, kada je otkriveno da je Robert Bauers, čovjek koji je upao u sinagogu u Pitsburgu i usmrtio 11 ljudi, taj čin najavio baš na toj platformi.

“Ne mogu da sjedim više mirno i čekam da moj narod bude pobijen. Moram nešto da uradim”, napisao je Bauers tada, otkrivši svoje planove. Kada se ova objava otkrila, Gab je brzo reagovao, osudivši Bauersov postupak i obrisavši njegov nalog.

Pokušaji gašenja

Nakon ovog incidenta, Gab je nakratko ugašen, jer im je otkazana usluga održavanja servera (kao što se desilo sada sa Parlerom). Ipak, brzo su pronašli novog provajdera.

“Ponovo smo onlajn. Jači smo iz sata u sat”, rekli su tada.

Vrtoglavi skok

Zbog čitave fame oko zabrane i gašenja Parlera, Gab je prilično profitirao. Kako kažu, u protekloj sedmici imali su 40 miliona posjeta, a u samo dva dana dobili su više korisnika nego u prethodne dvije godine.

Usprkos tome što bi se moglo reći da im je Parlerov krah donio popularnost, Gab je ipak stao uz ovu društvenu mrežu kada su ih Google i Apple uklonili iz svojih prodavnica.

“I sami smo prošli kroz ovo prije tri godine. Nije baš zabavno. Nadamo se da će nešto smisliti. Neće biti lako, ali je moguće – mi smo dokaz za to”, saopštili su iz Gaba.