Mike Pence: “Odbijam da igram političke igre i smijenim Trumpa to nije u intersu naše nacije!”

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens je odbio apele demokrata i pojedinih republikanaca da se pozove na 25. amandman američkog Ustava i smijeni odlazećeg predsjednika Donalda Trampa, prenosi CNN.

(Photo by MANDEL NGAN / AFP) (Photo by MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)

Pens je to saopštio u pismu koje je predao predsjednici Predstavničkog doma iz redova demokrata Nensi Pelosi.

“Sada, svega osam dana pred istek predsjedničkog mandata Vi i demokrate zahtjevate da se kabinet i ja pozovemo na 25. amndman. Ne vjerujem da je takav postupak u najboljem interesu naše nacije ili u skladu sa našim Ustavom”, napisao je Pens.

On je u pismu dodao i da nije “popustio pred političkim pritiskom da mimo svojih ustavnih ovlaštenja utiče na ishod izbora”.

“Isto tako, neću ni sada popustiti ni pred naporima Predstavničkog doma da igram političke igre u ovim tako ozbiljnim vremenima u životma naše nacije”, napisao je Pens.

Potpredsjednik je naglasio i da bi pozivanje na 25. amandman “na takav način bio strašan presedan” i pozvao Pelosi i sve ostale članove Kongresa da “smanje tenziju i rade na ujedinjenju naše zemlje dok se svi pripremamo za inauguraciju novoizabranog predsjednka Džoa Bajdena”.

Pens se takođe obavezao da će raditi na mirnom i glatkom prenosu vlasti u preostalim danima.

Predstavnički dom je nekoliko sati kasnije ipak formalno izglasao i odobrio rezoluciju u kojoj se traži da predsjednik Tramp bude smjenjen sa funkcije putem pozivanja na 25. amandman, a zbog nasilnih nemira i napada na Kapitol prošle sedmcie.

U pomenutoj rezoluciji, demokrate u Predstavničkom domu pozivaju poptredsjednika SAD “da odmah iskoristi svoja ovlaštenja prema članu četiri 25. amandmana i, zajedno sa ostalm članovima kabineta, izjavi ono što je očigledno – da predsjednik SAD nije u stanju da uspješno obavlja dužnost”.