Black Mirror se polako realizuje u stvarnosti: Microsoft je patentirao tehnologiju koja omogućava dopisivanje s bilo kim, čak i nakon smrti

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, umjetnoj inteligenciji ne bi trebalo biti teško prikupiti dovoljno informacija za stvaranje “virtualne” osobe.

Tokom godina smo već naučili – samo zato što je neka kompanija patentirala neku tehnologiju, ne znači da će ta ista tehnologija ikad vidjeti svjetlo dana. No, patent koji je Microsoft registrovao u SAD-u mogao bi mnogima donijeti utjehu i olakšati period tugovanja.

Naime, Microsoft je patentirao chatbot koji pogoni umjetna inteligencija, a kojem je glavna zadaća imitirati neku osobu, npr preminulog člana porodice ili prijatelja. Iako na prvi pogled ideja podsjeća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete “porazgovarati” s dragom osobom i nakon što ona više nije tu, za mnoge bi moglo olakšati period tugovanja.

U Microsoftu su zamislili da taj chatbot funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionisao, treba pristup velikoj količini privatnih i osjetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi umjetna inteligencija prepoznala i naučila imitirati stil kojim je osoba pisala, riječi koje je koristila i način na koji se izražavala. Kao glavni izvor podataka spominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, umjetnoj inteligenciji ne bi trebalo biti teško prikupiti dovoljno informacija za stvaranje “virtualne” osobe. No, postavlja se pitanje, bi li osoba koja je preminula željela da se njen digitalni život koristi i, primjerice, nakon njene smrti.

Očito je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korištenja. A ko zna, možda ćemo u budućnosti u oporuci navoditi i kako želimo da naši najmiliji nastave pričati s nama i nakon smrti?

Ostavite komentar