Prvi na svijetu: Xiaomi Mi 11 donosi video AI Night Mode

Xiaomi je objavio Mi 11 telefon koji ima impresivnu tehnologiju fotografisanja i snimanja pri slabom svjetlu. Kvalitetne noćne fotografije već neko vreme su aktuelne, a ovaj uređaj je prvi na svijetu implementirao Night Mode za video.

Prvi video Night mode

Pametni telefoni koji koriste računske proračune za snimanje noćnih fotografija to čine uz pomoć svjetlosti koja bude uhvaćena tokom dužeg perioda i spajanjem mnogo kadrova u jedan koji bi proizveo poboljšanu sliku.

Ovo je isprobana metoda primjenjena u industriji, međutim bolje performanse pri slabom osvjetljenju u videu zahtjevaju drugačiji pristup.

Budući da video obično zahtjeva snimanje između 24 i 30 kadrova u sekundi, kako bi se dobio glatki video u realnom vremenu, svaki brzo uhvaćeni kadar treba poboljšati, a poboljšanje se mora dogoditi gotovo trenutno.

Da bi riješio problem, Xiaomi se udružio sa kompanijom BlinkAI iz Bostona, koja ima rešenja za poboljšanje slike zasnovana na vještačkoj inteligenciji. Kompanija razvija softver za mašinsko učenje koji omogućava Mi 11 da dramatično nadmaši očekivane rezultate prilikom snimanja video zapisa pri slabom osvjetljenju. BlinkAI softver za obradu radi zajedno sa Qualcomm Snapdragon čipom 888 kako bi primjenio AI algoritme na bučne, nekvalitetne dijelove videa, snimljene pri slabom svjetlu, a zatim u milisekundama poboljšao kvalitetu.

BlinkAI je saopštila da je njihova tehnologija napravljena na okviru neuronske mreže koji pokušava da imitira kako ljudski vizuelni sistem funkcioniše, a koja je bazirana na revolucionarnom istraživanju o mašinskom učenju. BlinkAI navodi da je njihov cilj da pomognu softveru kamere da uhvati fotografije pod izazovnim okolnostima na isti način kao što to radi prirodno ljudski vid. 

Mi 11 telefon koristi Qualcomm Snapdragon 888 procesor. Kada je predstavljen Qualcomm je obećao da će donijeti nove mogućnosti u fotografiji ali i u snimanju videa, a Xiaomi-jev posljednji uređaj je pravi primjer toga.

Izvor: petapixel