Prednosti kolonijalne demokratije: BiH će možda morati mijenjati Kinesku 4G mrežu a sve će platiti građani, domaće institucije, Brisel i Europska komisija

Bosna i Hercegovina bi, prema svemu sudeći, mogla vrlo lako doći u situaciju da mora zamijeniti postojeću 4G mrežu, koju su postavile kineske kompanije, objavio je Dnevni avaz.

Avaz objavljuje su kako Sjedinjene Američke Države okupljaju međunarodnu koaliciju, u okviru koje planiraju posebne aktivnosti u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući i našu zemlju, u namjeri da se koriste čiste telekomunikacijske mreže.

Ovih dana je u Kongresu SAD predložen zakon kojim će se definisati aktivnosti na sprječavanju utjecaja Kine i Rusije na telekomunikacijske mreže u širem evropskom području.

Jedna od mjera, kako tvrdi Avaz, jeste uklanjanje uređaja i opreme koju su proizvele kineske kompanije Huawei i ZTE. ”Američki državni tajnik će, s nadležnim institucijama, Europskom komisijom i vladama država istočne i srednje Europe, raditi na diplomatskim aktivnostima i podršci za, između ostalog, uklanjanje kineske telekomunikacijske opreme i usluga koje bi se trebale zamijeniti sigurnom opremom i uslugama”, navodi se u prijedlogu zakona predstavnice Demokratske stranke.

Ta činjenica govori da će i nova američka administracija, koju će predvoditi novoizabrani predsjednik Joe Biden, ovo pitanje držati visoko u agendi.

Najveći telekom operater u BiH je prilikom uvođenja 4G mreže sklopio ugovor s kineskom kompanijom Huawei.

Prema planovima američke administracije, tražit će se i od Bruxellesa i Europske komisije da participiraju u projektima uspostave i zamjene telekomunikacijskih mreža, te da s američkim razvojnim agencijama osiguraju sredstva za provedbu ovih mjera. ‘

‘Sjedinjene Države moraju okupiti koaliciju demokratskih istomišljenika, saveznika i partnera i suprotstaviti se porastu globalnih malignih aktera, kao što su Kina i Rusija, i graditi otpornost u središnjoj i istočnoj Europi protiv malignih utjecaja”, navedeno je u predloženom zakonu.

S obzirom na to da BiH još nije započela instalaciju modernije 5G internet-mreže, nije isključeno da će se od BiH izričito zahtijevati da prilikom izbora opreme i izvođača radova obavezno izuzme proizvođače koje SAD smatraju nepouzdanima i štetnima po njihove interese.

Uvođenje čistih telekomunikacijskih mreža i opreme jedan je od važnih segmenata za članice NATO-a i države poput BiH koje to žele biti.

Zakon koji je predložen u Kongresu to posebno naglašava. ”Kako bi se osigurala snažna vojna koordinacija i interoperabilnost s NATO-om i transatlantskim saveznicima i partnerima, Sjedinjene Države trebale bi osigurati da telekomunikacijska mreža saveznika i partnera djeluje sigurno i bez potencijalnih prijetnji, u skladu s NATO-ovom Londonskom deklaracijom iz 2019. godine”, zaključeno je u tekstu prijedloga zakona, naveo je Avaz.