Na današnji dan rođen je genije: Na današnji dan rođen je Tolkin

Džon Ronald Reuel Tolkin rođen je 3. januara 1892. u Južnoj Africi, a preminuo je 2. septembra 1973.

Život je proveo u Engleskoj. Predavao je anglosaksonski na koledžu Pembrok, gdje 1925. počinje s pisanjem “Hobita” – do tada je već završio prva dva djela trilogije “Gospodar prstenova”. 

Dvadeset godina kasnije, Tolkin počinje da predaje engleski jezik i literaturu na koledžu Merton u Oksfordu, gdje ostaje do penzije. Njegove knjige su se toliko dobro prodavale da je žalio što nije ranije penzionisan, piše Dnevnik.hr. 

Oženio se 1916, a sa suprugom Idit imao je četvoro djece. Njegova djela su neiscrpna inspiracija i, zahvaljujući njemu, porasla je popularnost epske fantastike kako u knjigama, filmovima i serijama, tako i u video igrama. 

Njemu su posvećeni festivali u cijelom svijetu, a Novi Zeland je, zahvaljujući tome što su tamo snimani filmovi serijala “Gospodar prstenova ” i “Hobit”, postao jedna od omiljenih destinacija za ljubitelje ne samo netaknute prirode, već i fantastike. 

Stvorio je čak 15 vještačkih jezika, od kojih su najpoznatiji kvenija i sindarin.

Kasnije je razvio čitavu kosmogoniju i istoriju Srednje zemlje kao pozadinu za te jezike. Čuvena knjiga “Hobit” je zapravo rođena iz priče za laku noć koju je Tolkin pričao svojoj deci.

Trilogija “Gospodar prstenova” razvijala se 20 godina.  Najpoznatije Tolkinovo posthumno djelo je svakako Silmarilion a druga djela uključuju i Istoriju Srednje Zemlje, Nedovršene priče, Legendu o Sigurgu i Gudrun… 

Tolkinovo stvaralaštvo je ostavilo ogroman trag i na svijet rokenrola. Postojao je plan po kojem bi “Bitlsi” bili glavni akteri filmske adaptacije “Gospodara prstenova”: Pol Mekartni bi bio Frodo, Ringo Star – Sem, Džordž Harison – Gandalf, a Džon Lenon bi tumačio ulogu Goluma. Reference na Tolkinovo stvaralaštvo su prisutne i u pesmama Pink Flojda, Led Cepelina, Blek Sabata i benda Dženesis.

Muzika ovih bendova je predstavljala svojevrsni saundtrek velikih društvenih promjena tog vremena. 

Autor: Dnevnik.hr, Kosmodrom

Ostavite komentar