Praznično ste mrzovoljni: Sve je OK!

Posljednji dani decembra i prvi dani januara su period kada se obično radujemo, ali je isto tako vreme kada su mnogi podložni negativnim osjećanjima.

Stručnjaci kažu da je problem kada od sebe i od drugih očekujemo da se radujemo, a ta očekivanja ne budu ispunjena dolazi do praznične depresije. 

“Ako nam se inače u životu dešavaju teške stvari, ako patimo, ako imamo neki problem ili nekakve poteškoće, činjenica je da nam je u tom periodu još teže, jer nam se još više čini da se razlikujemo od drugih.

Dakle, prividno sve djeluje kao da su svi veseli, kao da su svi sretni. Svijetla su na sve strane, sve šljašti i blješti, a eto, mi smo sami i usamljeni i prepušteni svojim mislima”, kažu stručnjaci. Oni dodaju da je ova godina još teža zbog pandemije korone.

Kriza je trajala skoro čitavu godinu i ostavila duboke tragove, a još uvijek se ne nazire kraj.

Imamo i manje mogućnosti da budemo bliski sa ljudima oko sebe.  “Nismo jedini kojima se tako nešto dešava, mada nama djeluje kao da jesmo. Nama izgleda kao da su drugi zadovoljni i sretni, a samo mi patimo.

Nije tako. I drugi se isto osjećaju teško. Mislim da je za naše mentalno zdravlje važno da dopustimo sebi da kažemo da nismo okej.

Znači da ne krenemo sa imperativom da moramo da budemo sretni, da moramo da budemo zadovoljni i da ovo mora da bude najbolja Nova godina.

Ne, sasvim je okej da dopustimo sebi da budemo tužni, da budemo povrjeđeni, da nam neko nedostaje i slične stvari”, objašnjavaju stručnjaci . “Podrška, ako smo spremni da prihvatimo svoja osjećanja, i te kako postoji u našoj okolini.

Dakle sigurno postoji neki prijatelj, rođak, komšija ili neka druga bliska osoba koja je spremna sa nama da razgovara, što može mnogo da pomogne.

Iako ne možemo sa nekim fizički možda da se vidimo zato što su udaljeni, zato što nije bezbjedno, zato što smo mi bolesni ili zato što je ta osoba bolesna, postoje drugi načini na koje možemo da komuniciramo i ja predlažem da te druge načine koristimo”

Autor: Dragana Prica Kovačević – dragana@021.rs