Oni koji se odluče za rusku vakcinu trebaju da se odreknu cigareta i alkohola!

Oni koji se odluče da prime vakcinu Sputnjik V protiv korona virusa moraju dva mjeseca da se uzdrže od alkohola, prije i posle imunizacije, saopštila je danas šef ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

Instrukcije Popove uslijedile su posle izjave zamjenice premijera Tatjane Golikove da bi građani trebalo da izbegavaju alkohol i imunosupresive tokom 42 dana, jer se vakcina prima u dvije doze u razmaku od 21 dan, prenosi portal Moskov tajm. 

Uzimanje alkohola mora da prestane najmanje dvije nedelje prije imunizacije, rekla je Popova, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana. 

Ukoliko želimo da ostanemo zdravi i imamo jak imuni odgovor, ne smijemo piti alkohol“, apelovala je ona na svoje sunarodnike, koji su u svijetu prepoznati kao najveći konzumenti alkohola, iako se od 2003. godine bilježi značajan pad u potrošnji alkohola. 

Popova je savjetovala građane i da ne puše prije i posle vakcinacije, jer dim duhana iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Autor: FoNet