Kafei zabranjuju razgovor o virusu i daju preporuke za nove teme

Natpis iznad šanka je jasan – svaki razgovor o virusu korona i svemu u vezi sa njim strogo je zabranjen.

EPA-EFE//ANDREA MEROLA

Menadžerka malenog bara u rimskom predgrađu svojim gostima želi da omogući predah od globalne pandemije i uživanje u kafi. “Već mjesecima se govori samo o tome pa smo mi odlučili da razvedrimo atmosferu“, kaže Kristina Matioli, menadžerka bara koji se prikladno zove “Feeling”. 

Italija je bila prva evropska zemlja pogođena pandemijom i pretrpjela je najduži i najstroži karantin. Nakon nekoliko ugodnih ljetnjih sedmica, kad se život zamalo vratio u normalu, pandemija ponovo dominira svime. “Nije to stanje poricanja ili nerazumjevanja onoga što nas okružuje, nego jednostavno želimo da predahnemo“, rekla je Matioli.

Većina gostiju pozitivno je reagovala na zabranu. Bruna Pjaca, koja tamo redovno dolazi, misli da je to sjajna ideja. “Siti smo kovida, ne možemo to više da podnesemo, gdje god idemo samo o tome razgovaraju“, rekla je. “Sretna sam da mogu da razgovaram o bilo čemu drugom“. 

Virus korona je, ipak, i tamo prisutan. Dezinficijensi su na stolovima, a maske nose svi koji ne jedu ili ne piju. Bar mora da se zatvori u 18 sati po vladinoj uredbi za suzbijanje širenja virusa. 

Matioli je čak onima manje maštovitima na zidovima navela ponudu tema za razgovor, od istorije do kulture. “To je bio pametan potez, rekao bih čak i neophodan“, dodaje drugi redovni gost, frizer Mauricio Ćokari. “Moramo da prestanemo da razgovaramo o tome, moramo da riješimo problem, a ne o njemu da razglabamo“. 

A šta ako razgovor ipak skrene na zabranjenu temu? “Nema sankcija, ali pokažem im natpis“, smije se 35-godišnja Matioli. I čini se da ima uspjeha.

Počeli su da joj dolaze novi gosti koji su čuli za bar u kojem se ne razgovara o koroni. “Vlasnik kafića u Trentinu, na sjeveru Italije, stavio je sličan natpis, ali me je prvo pitao za dopuštenje“, dodaje s ponosom.

Autor: Hina

Ostavite komentar