Prve AR naočale za spoj stvarnog i virtuelnog svijeta

Facebook kaže da će prvi par naočala za augmented reality (AR) za potrošače biti pušten u prodaju sljedeće godine.

Ovu informaciju najavio je izvršni direktor Mark Zuckerberg tokom Facebook Connect konferencije. Ovaj uređaj će biti vrhunac rada na eksperimentalnom istraživačkom prototipu koji naziva Project Aria, a koji će kompanija Facebook početi da testira ovog mjeseca.

Kompanija je godinama razgovarala o svojim planovima za proizvodnju AR uređaja koji podsjeća na standardne naočale, a sada je to dovelo do saradnje sa proizvođačem Ray-Ban EssilorLuxottica na dizajniranju okvira, potvrđujući glasine od prošle jeseni.

Ne znamo nikakve detalje o tome kako će se zvati Facebook AR naočale, kako izgledaju ili koliko bi mogle da koštaju. Ali AR naočale dizajnirane da izgledaju kao standardni dio naočala postale su češće posljednjih godina, a kompanije poput North-a (sada u vlasništvu Google-a) i Nreala razvile su prilično impresivne uređaje.

U međuvremenu, svi glavni tehnološki giganti – uključujući Amazon, Apple, Google, Intel i druge – ili su već napravili AR naočale ili se govori da rade na njima.

Kompanija je ranije ove godine objavila tehničke radove i prototipove dizajnerskih slika kako bi hibridni AR-VR uređaji mogli izgledati u budućnosti. Facebook je takođe detaljno predstavio projekat na prošlogodišnjoj konferenciji Oculus Connect koju naziva Live Maps, za koju kompanija kaže da će biti sastavni dio pomoći korisnicima da upotrebljavaju AR naočale u stvarnom svijetu, pomažući u spajanju virtuelnog i stvarnog.

Ostavite komentar