Instagram više nije omiljeno mjesto slavnih: počeo je bojkot!

Među brojnim poznatim ličnostima koje su podržale bojkot su Leonardo di Kaprio, Saša Baron Koen, Dženifer Lorens i Kejti Peri.

Kim Kardašijan Vest i desetine drugih poznatih ličnosti u Americi odlučili su da „zamrznu” aktivnosti na društvenim mrežama u znak protesta zbog širenja „mržnje, propagande i dezinformacija”.

„Dezinformacije koje se dijele na društvenim mrežama imaju ozbiljan uticaj”, navodi se u saopštenju Kardašijan.

Ovaj pokret dio je kampanje #StopHateforProfit koju su pokrenuli borci za ljudska prava u Americi.

Zamrzavanje aktivnosti na društvenim mrežama trajaće 24 sata.

„Ne mogu da sjedim sa strane i šutim dok razne platforme dozvoljavaju nastavljanje širenja mržnje, propagande i dezinformacija”, navela je Kardašijan.

„Netačne informacije koje se dijele na društvenim mrežama imaju ozbiljan uticaj na izbore i podrivaju našu demokratiju”, dodala je ona.

Pored nje, za bojkot aktivnosti na društvenim mrežama odlučili su se Leonardo di Kaprio, Saša Baron Koen, Dženifer Lorens i Kejti Peri.

„Ne mogu mirno da posmatram i da žmirim na to što razne grupe objavljuju postove pune mržnje i lažnih vijesti”, napisala je Peri na Instagramu.

Glumac Ešton Kučer, koji ima više miliona pratilaca, takođe se priključio bojkotu.

„Ove platforme nisu pravljene da bi širile mržnju i nasilje”.

Organizatori kampanje #StopHateforProfit koja je pokrenuta u junu, optužili su Fejsbuk i Instagram da ne rade dovoljno da spriječe govor mržnje i širenje lažnih vijesti.

Ova grupa se koncentrisala na Fejsbuk u čijem vlasništvu se nalaze Instagram i Vocap, a prošle godine je ostvarila profit od skoro 70 milijardi dolara.

Brojne kompanije i vodeće grupe za zaštitu ljudskih prava u Americi priključile su se kampanji.

„Ubrzano se približavamo izborima koji bi mogli da budu jedni od najvažnijih u američkoj istoriji”, navodi se u saopštenju grupe.

„Kozmetičke promjene koje je Fejsbuk napravio su opasno daleko od onoga što je potrebno kako bi se zaštitila naša demokratija”

U junu je kompanija Fejsbuk saopštila da će označiti sve potencijalno štetne ili lažne objave.

Osnivač Mark Zakerberg takođe je rekao da će ova kompanija zabraniti reklamiranje svima čije tvrdnje sadrže prijetnje uperene prema „ljudima druge rase, nacionalnosti, religije, seksualne orjentacije ili rodnog identiteta”.

„Atmosfera uoči predsjedničkih izbora već je zagrijana. Zato će Fejsbuk preduzeti dodatne mjere kako bi svi bili bezbjedni i imali pristup istinitim informacijama”.

Ali predstavnici kampanje tražili su dodatne korake, a za sada se više od 90 kompanija priključilo akciji.

Kao rezultat bojkota, vrijednost dionica Fejsbuka je drastično pala. Američki mediji objavili su da je Zakerbergovo lično bogatstvo umanjeno za 7,2 milijarde dolara.

Vlade i zakonodavci širom sveta zabrinuti su zbog sve prisutnijeg govora mržnje, ne samo na Fejsbuku, već i na drugim društvenim mrežama.

Zbog toga su u različitim zemljama pokrenute istrage protiv određenih kompanija koje se bave visokom tehnologijom.

Izvor: 021.rs