VAKCINA JE TU? Pentagon i izraelska vojska tvrde da imaju vakcinu za COVID-19 i čekaju dozvolu FDA

Kanadska biofarmaceutska kompanija, koja pod ugovorom radi za Pentagon, tvrdi da je proizvela efikasnu vakcinu za Covid-19 samo 20 dana nakon što je „primila genom” koronavirusa. Isto su rekli, pod istim izgovorom, istraživači izraelskog laboratorija koji je stvorio vakcinu protiv virusa pomoću “jedinstvene” tehnologije i čeka da vakcina bude odobrena od Uprave za hranu i lijekove, američke vladine agencija koja se bavi regulacijom hrane i farmaceutskih proizvoda i koja mora procijeniti i rezultat kojeg su dobili Kanađani.

Naravno, razvoj certifikovanog i efikasne vakcine zaustavio bi globalnu krizu uzrokovanu virusom koji je, prema prvoj verziji na svoj put po svijetu krenuo iz Kine još u novembru. Vakcina bi zaštitila cijelo svjetsko stanovništvo koje ima preko sedam milijardi stanovnika od pandemije koja je sada zahvatila svih pet kontinenata i ne pokazuje znake zaustavljanja.

S druge strane, Britanci su predložili da se virus može pobijediti putem strategije “imuniteta stada“. To je teorija o obliku posredne zaštite koji se javlja kada je značajan dio populacije vakcinisanja protiv vanjske  prijetnje, do te mjere da se osigura zaštita onih osoba koje nisu direktno razvile ovaj imunitet.

Neke zemlje u svijetu, uključujući Veliku Britaniju, razmatraju korištenje „imuniteta stada“ kako bi se suprotstavile širenju novog koronavirusa unutar njihovih teritorija. Ali u slučaju Covida-19 treba uzeti u obzir važan aspekt i da još uvijek ne postoji vakcina koja bi se mogla upotrijebiti protiv ovog patogena. Jedini način imunizacije pojedinaca jest zaraziti ljude u nadi da će pogođeni organizmi sami uspjeti proizvesti vrijedna antitijela.

Što se tiče vakcine, podsjetimo da su tokom epidemija Sars i Mers tvrtke koje su prve razvile vakcinu zaradile od 30 do 50 milijardi dolara, tako da izjave podizvođača Pentagona iz Kanada i Izraelaca uopšte ne čude, a ne treba posebno naglašavati da će biti privilegirani kod izdavanja licence od strane američke Uprave za hranu i lijekove u odnosu, na primjer, na farmaceutske laboratorije iz zemalja koje se smatraju američkim rivalima.

Te dvije potencijalno dobre vijesti prenosi specijalizirani portal za analizu i obranu Defense One, te izraelski list Haaretz, a tiču se kanadske biofarmaceutske kompanije Medicaga sa sjedištem u Québecu, ali koju finansira  DARPA, američka vojna Agencija za napredne istraživačke projekte u oblasti obrane, koja je objavila da je proizvela čestice slične koronavirusu samo 20 dana nakon dobivanja gena Sars-CoV-2, odnosno virusa koji uzrokuje koronavirusnu bolest 2019.

Druga kompanija je Institut za biološka istraživanja Nes Tziona, dio Naučnog tima izraelskih snaga obrane, koji je dao do znanja kako su izraelski naučnici postigli napredak u pretkliničkoj studiji vakcina i došlo je do “značajnog napretka u razumijevanju virusa, povezanog s razumijevanjem biološkog mehanizma i razvojem antitijela“.

Rezultat toga bila bi proizvodnja učinkovitog cjepiva koje čeka niz međunarodnih odobrenja. Potvrda o dovršenoj fazi razvoja izraelskog cjepiva za novi Covid-19 trebala bi doći u narednih nekoliko dana, iako se izraelsko ministarstvo obrane nije htjelo detaljnije izjasniti, jednostavno navodeći da su u istraživanju napravljeni “koraci naprijed”.

Kanadska kompanija Modicago, zapravo vlasništvo agencije DARPA, je objasnila kako je njena vakcina dobivena u rekordnom roku koristeći kombinaciju know-howa, od biljnih bjelančevina umjesto uobičajenih jaja i Pentagonovih sredstava, jer je DARPA još 2010. godine izdvojila 100 miliona dolara za stvaranje programa pod nadimkom “Plavi anđeo” s ciljem “ispitivanja novih oblika otkrića i proizvodnje vakcina”.

Veliki dio tog novca, prema riječima izvršnog direktora Brucea Clarka, otišao je u Medicago za izgradnju laboratorija u Sjevernoj Karolini. Navodno su tamo kanadski znanstvenici pronašli vakcinu u samo 20 dana, a vakcina sada čeka testiranje i dozvole kako bi brzo moglo ići u proizvodnju.

„Kompanija bi mogla proizvesti do 10 milijuna doza mjesečno”, kaže se na sastanku na vrhu „kanadskog“ Medicagoa, ali vakcina će biti dostupna tek od novembra, dom bi u drugim okolnostima trebalo proći 12 do 18 mjeseci.

Ipak, prekasno u odnosu na brzinu kojom se širi Covid-19, ali ne i ako se preskoče „ne tako nužne faze zbog hitnosti situacije“

“Ima i drugih koji tvrde da imaju vakcine za Covid-19 i da koriste različite tehnologije. Neki su vakcine proizveli na bazi RNA ili DNK i nadam se da su uspješni”, rekli su  Kanađani.

Izraelci, s druge strane, nisu precizirali koju su posebnu tehnologiju koristili za borbu protiv koronavirusa kojeg su dobili kroz uzorke izolirane u Italiji i Japanu. U Europi se trenutno testira Tocilizumab, antitijelo koje je lijek za reumatoidni artritis u području onkologije.

Svemu treba dodati napor kineskih vojnih i civilnih naučnika koji su od januara na čelu potrage za vakcinom. Trenutno je u svijetu preko 150 000 muškaraca i žena zaraženih koronavirusom Covid-19. Preko 5500 muškaraca i žena su umrli od infekcije, što je u ciničnoj viziji, bez obzira na pojedinačne tragedije, ipak vrlo mali broj svjetske populacije.

Međutim, čak i mali broj smrtnih slučajeva, i to isključivo među starijom i rizičnom populacijom, ne sprečava trku protiv vremena i dalje ima nade na horizontu.

Protiv ovog zajedničkog neprijatelja bi moderna tehnologija i humanost trebali biti ujedinjeni i raditi noć i dan na pronalaženju rješenja. Međutim, opet svjedočimo primjerima u kojima SAD žele zaštititi svoje unutarnje i tržište saveznika i partnera od prodora kineskih lijekova i materijala, što bi bio slučaj i s vakcinom, da do njega dođu Kinezi. Zato u američkim, kanadskim i izraelskim medijima i jeste glavna vijest kako je „vakcina tu, spremna za proizvodnju, samo da FDA izda potrebne dozvole“.

Ansa / Haaretz / Logicno

Ostavite komentar