Snimajte se: Facebook će vas uskoro plaćati za to!

Kompanija Facebook objavila je da će svojim korisnicima plaćati njihove glasovne snimke, koje će firma koristiti kako bi unaprijedila svoj sistem glasovne pretrage. Naravno, ovo neće važiti za sve korisnike koji snimaju glasovne poruke, već samo za one čiji će snimci biti korišteni.

Facebook šutio o korištenju snimaka u istraživačke svrhe

Potez o plaćanju korisnicima za korištenje njihovih snimaka dolazi nakon otkrivanja da su Facebook, Amazon, Apple, Google i Microsoft koristili govorne zapise svojih korisnika kako bi unaprijedili sistem glasovne pretrage bez njihovog znanja. Tako će Facebook omogućiti svojim korisnicima da u okviru novog programa koji se zove “Pronunciations” snime svoje glasove.

U okviru ovog programa korisnici će moći da snime frazu “Hej portal“, kao i imena prijatelja sa liste. Korisnici mogu da snime ukupno 10 imena prijatelja, i to će morati da urade dva puta. Ukupno će za ovo biti dobijeno 200 bodova u aplikaciji Viewpoints, ali ih korisnici ne mogu iskoristiti dok ne zarade 1.000 bodova. Iz Facebook-a kažu da će možda ponuditi do pet setova snimanja, tako da postoji mogućnost da se ispuni 1.000 bodova i zarada od 5 dolara putem PayPal-a.

Izvor: The Verge