Facebook priprema velike promjene: Kratice bi mogle promijeniti sve!

Uskoro bi Facebook mogao dobiti kartice koje će omogućiti jednostavnije upravljanjem pregleda sadržaja.

U Facebooku razmišljaju o promjenama u News Feedu i načinu na koji se prikazuju informacije korisnicima te mreže. Trenutno se korisnicima prvo prikazuje sadržaj koji je za njih odabrao algoritam i baziran je na njihovim interesima, istoriji surfanja i slično. S nekoliko klikova mišem ili dodirom prsta po ekranu moguće je promijeniti te postavke i privremeno omogućiti prikazivanje najnovijeg sadržaja na Fejsu, odnosno prikaz sadržaja hronološkim redom.

Način promjene prikaza sadržaja uskoro bi na Facebooku mogao postati još jednostavniji i brži, otkrila je jedna inženjerka proučavajući kod Facebookove aplikacija za Android.

U toj kompaniji razmišljaju o postavljanju kartica u vrhu ekrana s kojima bi se upravljalo tim postavkama. Tri su kartice koji bi se mogle pojaviti – kartica s najvažnijim sadržajem (za čije će uređivanje, naravno, biti zadužen algoritam), kartica sa sadržajem poredanim hronološkim redoslijedom tako da se posljednje objave prikazuju na vrhu te kartica viđeno.

Tu bi se prikazivale objave koje smo već vidjeli, a koje bi nam mogle biti zanimljive ako ponovno želimo pročitati istu informaciju/vijest, pogledati nove komentare na starije objave itd. Zanimljivo, takva opcija već postoji na Facebooku i dostupna je na adresi facebook.com/seen.

Iz TechCrunchea kontaktirali su s Facebookom, a u kompaniji su im poručili da je zaista riječ o opciji koju testiraju unutar te razmišljaju i o njenom testiranju među korisnicima. Ako do toga zaista dođe, ta bi promjena bi bila najveća promjena na News Feedu još od 2013. godine, komentarisali su na TechCruncheu.

Iz Facebooka kažu kako bi dodavanje kartica na vrh News Feeda omogućilo jednostavniji pristup najnovijem i već viđenom sadržaju, no ta bi promjena mogla zadržati korisnike duže na ovoj društvenoj mreži. Na primjer, kada im dosadi skrolanje sadržajem koji je za njih odabrao algoritam, jednim dodirom prsta po ekranu otvoriti će se posljednje objavljen sadržaj i novosti koje su objavili njihovih prijatelji, grupe ili stranice koje prate na Facebooku tako da bi se skrolanje po ekranu moglo nastaviti i dalje, što znači da će im se prikazivati više oglasa.