Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pod istragom zbog sumnje da je kao ministrica namještala milionske ugovore

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen negira ličnu odgovornost u skandalu vezanom uz namještanje sumnjivih višemilionskih ugovora koji su se dogovorili tokom njenog mandata na čelu ministarstva obrane, ali je zastupnicima njemačkog Bundestaga tokom jučerašnjeg saslušanja priznala da su “počinjene greške”.

Ministarstvo obrane je potrošilo nekoliko stotina miliona eura na usluge vanjskih konzultanta u periodu između 2013. do 2019. godine, kada na čelu tog resora bila aktuelna predsjednica Europske komisije. S obzirom na to da je ministarstvo angažiralo stručnjake za koje se ispostavilo da su osobno povezani s dužnosnicima ministarstva, zastupnici Bundestaga sumnjaju da je von der Leyen bila lično uključena u podugovaranje usluga svog resora, čime je, u slučaju da se to dokaže, prekršila Zakon o javnoj nabavci.

– Zakon o javnoj nabavci uistinu jest bio narušen – priznala je von der Leyen, ali pritom nije željela specificirati ko je za to bio odgovoran.

Predsjednica Komisije je jučer priznala dvije greške; da cijena potpisanih ugovora nije odgovarala stvarnoj vrijednosti dogovorenih usluga te da je ministarstvo za nabavku koristilo postojeći okvir za konsultantske usluge, koje je Federalni revizorski sud procijenio nepodobnim za tu vrstu javne nabavke.

Pogrešan ugovor

Jedna od konsultatntskih kompanija koju je za informatičke usluge angažiralo ministarstvo unutarnjih poslova, jučer se našla pod lupom istrage njemačkog Bundestaga. Međutim, bila je riječ o okvirnom ugovoru kojeg su kao predložak mogle koristiti i ostale službe njemačke vlade.

Ministarstvo obrane je u tom periodu alociralo više milionski ugovor konsultantskoj kompaniji SVA, koja je dogovoreni posao podugovorila firmi Accenture. S obzirom na to da je tadašnja državna sekretarka ministarstva obrane Katrin Suder bila povezana sa zaposlenikom kompanije Accenture, Timom Noetzelom, javila se sumnja da je konkurs bio namješten.

Suder i Noetzel su, nekada, radili zajedno u konzultantskoj firmi McKinsey te je Suder, prema nalazima istrage, prisustvovala i krštenjima Noetzelove djece. Štaviše, general Erhard Buehler, jedan od kolega iz ministarstva obrane koji je bio angažiran na dogovaranju javnog konkursa, ispostavio se kao kršteni kum djetetu Timoa Noetzela.

Opozicione stranke su tokom saslušanja optužile dužnosnike ministarstva obrane da su namjestili lukrativni ugovor svojim osobnim prijateljima, što su Buehler i Suder odlučno odbacili.

Nije osobno odgovorna

Von der Leyen je priznala da je okvirnog ugovora bila greška, ali je porekla vlastitu odgovornost u slučaju. Predsjednica Komisije stala je i u obranu svoje bivše saradnice Katrin Suder, kada je rekla da je riječ o “osobi s integritetom” koja je hrabro i brilijantno obavljala svoj posao.

No, tim riječima nije pohvalila generala Buehlera, već je naglasila kako mu je ministarstvo privremeno dodijelilo odliku.

Neki od članova nadležnog povjerenstva Bundestaga smatralo je da šefica Europske komisije treba preuzeti odgovornost za propust koji je oštetio njemačke porezne obveznike, no ona je odlučno odbila priznati vlastitu angažiranost u skandalu kazavši da je “propust učinjen na nivou nižem od ministarske pozicije”.

Izbrisane poruke

Još uvijek nije izvjesno da će jučerašnje svjedočanstvo biti dovoljno da je dugoročno udalji od problema. Unatoč tome što von der Leyen poriče vlastitu odgovornost i dalje joj prijete političke, a možda čak i pravne posljedice.

Naime, povjerenstvo nikada nije na uvid dobilo poruke iz službenog mobitela tadašnje ministrice von der Leyen, koji su “netragom nestali” prije nego što je svoj telefon vratila u ministarstvo. Članovi istraživačkog tima smatraju da bi ministrica sigurno razmijenila informacije o tako velikoj nabavci sa svojim saradnicima, pa im je sumnjivo da su sve poruke obrisane s memorijske kartice. Dodatnu sumnju na cijelu situaciju baca i činjenica kako je njen mobitel 1. jula 2019. godine bio proglašen dokaznim materijalom u istrazi, a ona ga je 8. augusta 2019. godine predala vraćenog na fabričke postavke.

Von der Leyen je poruke izbrisala i na mobitelu kojeg je dobila nakon 8. augusta, što je istražiteljima vrlo neobično, no svoje je kolege u Bundestagu uvjerila da je lično prekontrolirala sve poruke prije nego što ih je obrisala, kako bi se uvjerila da neće slučajno izbrisati dokazni materijal. Prema njenoj procjeni, sadržaj nije bio ni u kakvom doticaju s istragom, pa ga je odlučila izbrisati.

Zastupnik iz redova grupacije Zelenih Tobias Linder skandal je nazvao “ozbiljnim”, te je protiv predsjednice Komisije podigao i službenu kaznenu prijavu zbog sumnje na uništavanje dokaznog materijala, kojom će se narednih mjeseci baviti istražno povjerenstvo.

https://euractiv.jutarnji.hr/

Ostavite komentar