Želite kontrolu: Problemi ili miran digitalni život, do vas je!

Ako ste se pitali postoji li način kako da poboljšate svoj digitalni život, odnosno dio svojeg života kojeg izlažete internetu, onda imamo dobre vijesti. Postoji i možete to ostvariti u sedam jednostavnih koraka.

Budućnost ne mora izgledati kao digitalna distopija u kojoj se vaši privatni podaci prodaju i preprodaju nebrojeno puta svakom tko ponudi dovoljnu količinu novca. Podatke ne možemo u potpunosti sakriti, no možemo spriječiti da taj problem u potpunosti preuzme kontrolu nad nama. U sedam jednostavnih koraka možete krenuti s pruzimanjem dijela kontrole nad svojim digitalnim životom.

Korak prvi: Prihvatanje stanja i promjena

Svako je dosad izgubio već preveliku količinu ličnih podataka na raznorazne načine putem interneta, bilo korištenjem računala ili pametnog mobitela. Dobro promislite gdje provodite većinu vremena online i na koji način, odnosno koje stranice posjećujete za kupovinu, kako biste bili informisani i za održavanje kontakata s prijateljima. Isto tako razmislite i o aplikacijama koje koristitite i odaberite one najsigurnije kako biste počeli graditi suvislu obranu od sveopšteg grabeža na vaše privatne podatke.

Nije težak zadatak poboljšati vaše navike korištenja mobilnih uređaja, pojačati šifre, odabrati pretraživače koje ne prate sve što radite, pronaći sigurne email servise te otkazati dopuštenja aplikacijama i slično.

Korak drugi: Pojačajte šifre

Koliko god da mislite da ste osmislili dobru i tešku šifru, postoje dostupni alati koji to rade kudikamo bolje od vas. najbolji savjet jest ne odabrati jedinstvenu šifru za sve aplikacije koje koristite, jer ako se haker dočepa jedne vaše zaporke, onda neće imati pristup vašim drugim korisničkim računima.

Naravno, sve te jedinstvene šifre bilo bi nemoguće zapamtiti pa zato nije loše koristiti sistem za upravljanje zaporkama poput BitwardenaLastpassaDashLanea ili 1Passworda. Sve što vam je potrebno jest 15 minuta vašeg vremena.

U te siteme unesete jednu šifru, a oni onda generiraju jedinstvene šifre za sve vaše korisničke račune i te zaporke su uvijek tamo na sigurnom tako da se ne morate mučiti s pamćenjem istih.

Korak treći: Koristite browser koji vas ne prati

Ako mislite da vas od praćenja štite Googlove “Incognito” postavke ili Microsoftov “Do Not Track”, onda se varate. Ne postoje zakoni koji bi internetske stranice koje posjećujete kaznili za nepoštivanje postavki prema kojima želite surfati bez praćenja.

No, ako koristite browser DuckDuckGo ili Startpage, koje ne filtriraju pretragu prema istoriji vaših prethodnih online posjeta, onda ste u svakom slučaju sigurniji.

Korak četvrti: Kupite sigurniji hardver

Ako vam harver može pomoći, onda je dobro znati da i to možete iskoristiti kako biste zaštitili svoje privatne podatke. Ulaganje u lične servere i sigurne rutere jedna je od boljih opcija.

Lični server poput Helma osigurava da vaši podaci ostaju u vašem domu, a ne na web serverima kompanija poput Amazona, Microsofta ili Googlea, gdje su izloženi potencijalnim napadima. Helm vam vraća vlasništvo nad svim vašim podacima, od fotografija, preko emailova, datoteka pa do istorije vaših pretraživanja po internetu.

Povrh toga, sigurni ruteri poput Eero rutera pružaju vam opciju za sigurnijom kućnom mrežom. za 99 dolara mjesečno, što priznajemo nije mačji kašalj, možete koristiti Eero Secure+, koji će zauzvrat filtrirati sav internetski promet, blokirati kako maliciozne, tako i benigne oglase te vas upozoravati na potencijalno opasne internetske stranice.

Korak peti: Praktikujte minimaliziranje podataka

Obzirom da bi bilo teško rekonstruirati svaki korak na internetu unazad te odabrati opcije brisanja tih podataka te postavljanja ograničenja na stranicama, društvenim mrežama ili aplikacijama koje koristite, i ovdje postoje alati koji će to učiniti umjesto vas jednako dobro.

Kako biste srezali količinu vaših podataka s kojima internet barata, možete koristiti programe poput DeleteMeSafe Shepherd i Catalog Choice.

Korak šesti: Osigurajte svoj email

Email koji koristi enkripciju osigurava da svaka poruka koju pošaljete stigne tačno onome kome je i namijenjena. Tu je riječ o slanju podataka direktno s vašeg na kompjuter primatelja i obzirom da je email zaštićen jakom enkripcijom, jedino vi i onaj kome ste poslali email možete normalno vidjeti njegov sadržaj.

Dobri i sigurni klijenti su VitruProtonMailTutanota ili Hushmail.

Korak sedmi: Počistite svoje chat navike

Tekstualne poruke nikad nije bilo lakše hakirati, a to predstavlja i povećan rizik za korisnike.

Već smo izvještavali nedavno o sigurnosnim propustima mainstream chat aplikacija poput WhatsAppa. Koliko vas je puta zasmetao oglas na Viberu? Primjera je puno, a kvalitetnih rješenja malo.

Prema našem mišljenju, ovdje je promjena navika ključna, a dobra opcija je zamjena klasičnih chat aplikacija onim sigurnijim, a jedna od najsigurnijih koju možete korisititi jest Signal.

Obzirom da je Signal open source projekt, ne samo da je besplatan, već je i pod velikom prismotrom stoga teško da postoji neka šansa da se u njegov kod ubaci nešto maliciozno. Projekt je neprofitan i tu nema oglasa, nema marketinga i praćenja bilo kakve vrste. Teško da u današnjim uslovima možete očekivati, da ne kažemo i tražiti više.

Druge dobre opcije su TelegramWickr i Wire.

Izvor: Popular Mechanics

Ostavite komentar