Kina već razvila i isporučila mobilnu aplikaciju za kontrolu koronavirusa

Kina je objavila aplikaciju čiji je cilj da smanji širenje koronavirusa, a tako što korisnike obavještava kada se nađu u blizini nekoga ko se već razbolio.

Aplikacija je ponijela ime Close Contact Detector, i korisnicima omogućava da provjere svoj status i stanje onih u čijem su okruženju bili, a preko skeniranja QR koda preko aplikacija poput Alipay, WeChat ili QQ. Nakon što skeniraju kod otvara se polje u koje bi trebalo da unesu ime i identifikacioni broj, nakon čega mogu da dobiju informacije o onima sa kojima su bili u kontaktu. U bliske kontakte spadaju korisnici sa kojima se dijeli radni prostor, učionica ili stambena jedinica, te ljekari sa kojima se dolazilo u kontakt, ali i putnici sa kojima se dijelilo neko transportno sredstvo.

Ukoliko aplikacija utvrdi da se korisnik našao u blizini nekoga ko već ima koronavirus preporučuje mu se da ostane kod kuće, a kako bi se spriječilo širenje bolesti. Zvaničnici tvrde da su podaci koje aplikacija koristi pouzdani, a korisnici su zabrinuti zbog unošenja ličnih podataka, najviše zbog toga što je kineska vlada već poznata po praćenju građana.

Izvor: Engadget

Ostavite komentar