Iranski lažni Facebook profili blokirani: Svemu je razlog Trump!

Facebook je objavio da je ugasio više desetina lažnih naloga na Instagramu i Facebooku, zbog stranog mješanja u politiku, i to iz RusijeIranaMjanmara i Vijetnama. Iranska kampanja bila je usmjerena na pobjedu protiv Trampovih pristalica u SAD-u.

Lažne vesti i miješanje u unutrašnju politiku

Kampanje su bile usmjerene na unutrašnju politiku SAD-a i pobjedu nad Trampom. Sa lažnih profila dijeljene su lažne vijesti o američkim izborima, hrišćanstvu, američkoj imigracionoj politici, ali i američko-iranskim odnosima.

Neki od profila pokušali su da stupe u kontakt sa javnim ličnostima, da ih objavljuju u različitim grupama i još mnogo toga. Facebook je naveo da je ovo stalni bezbjednosni izazov za njih, i da konstantno rade na tome da se ovakvi nalozi odstranjuju sa mreže.

Napadi dolaze i iz drugih država

U Rusiji je srušeno više desetina naloga na Facebooku i Instagramu zbog kršenja sporazuma o vanjskoj politici, i ovo je pokazatelj da se Rusija nije odrekla trikova koje je koristila 2016. godine. U posljednje vrijeme sa ruskih naloga nisu stizale lažne vesti i komentari o SAD-u i unutrašnjoj politici, već o Ukrajini i Krimu, i to na ruskom, ukrajinskom i engleskom jeziku.

Istragom je Facebook došao do informacija da su deaktivirani nalozi povezani sa ruskim vojnim obavještajnim službama. Kada je u pitanju Iran, tu nisu mogli da pronađu nikakvu vezu između države i propagiranog materijala, sugerišući da bi ti napori mogli biti motivisani profitom, a ne politikom i špijunažom. I u Mjanmaru i Vijetnamu je zabranjen određen broj stranica i grupa, koje su sijale dezinformacije o telekomunikacionim operaterima u Mjanmaru.

Izvor: The Verge

Ostavite komentar