Političke stranke proizvode aplikacije: Hakeri otkrili podatke 6,5 miliona članova

Zbog povrede sigurnosti u aplikaciji koju koristi izraelska konzervativna stranka, hakeri su otkrili lične podatke skoro 6,5 miliona Izraelaca, objelodanio je stručnjak za cyber sigurnost Noam Rotem.

Aplikaciju je koristila stranka Likud izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, a otkriveni podaci uključuju imena, adrese, matične brojeve, mjesto na kome glasaju, a u pojedinim slučajevima i brojeve telefona, pol i stranačku pripadnost.

Likud je saopštio da je spriječio pokušaj oštećenja digitalne platforme koja se koristila za regrutovanje pristalica stranke na dan izbora.

Podaci su dospjeli hakerima u ruke zahvaljujući neispravnoj sigurnosti na aplikaciji koju je Likud koristio pod nazivom Elektor, a koju je dizajnirala izraelska softverska kompanija Fidbek.

Rotem, koji je prvi otkrio slučaj, rekao je da je dojavu dobio od jednog hakera i dodao da je vrlo moguće da nisu samo hakeri došli u posjed tih podataka.

“Veoma je lako bilo dobiti informacije. Svako sa normalnim pretraživačem je to mogao da uradi”, rekao je on. Kako se navodi za komentar nije bio dostupan niko ni iz kompanije Fidbek, niti dizajner aplikacije Cur Jamin.

Ostavite komentar