Koronavirus stigao na internet: Ako niste zaraženi vi, vaš PC bi mogao biti

Tehnologije detekcije kompanije Kaspersky otkrile su zlonamjerne datoteke prerušene u dokumente povezane sa novootkrivenim korona virusom – virusnom bolešću koja je zbog svoje opasne prirode jedna od glavnih tema u medijima. Otkrivene zlonamjerne datoteke prerušene su u pdf, mp4 i docx datoteke o korona virusu. Nazivi samih datoteka nagovještavaju da je riječ o sadržajima sa video uputstvima o tome kako se zaštititi od virusa, vijestima o prijetnji, pa čak i postupcima otkrivanja virusa, što zapravo nije slučaj.

U stvari, ove datoteke su sadržale niz različitih prijetnji, od Trojanaca do crva koji mogu uništiti, blokirati, modifikovati ili kopirati podatke, kao i ometati rad računara ili računarske mreže.

„Korona virus, kao glavnu vijest širom svih medija, sajber kriminalci su već iskoristili kao mamac. Do sada smo vidjeli samo 10 jedinstvenih datoteka, ali kako to obično biva u ovakvim slučajevima povezanim sa popularnim medijskim temama, očekujemo da će ta tendencija rasti. Dok se ljudi i dalje brinu za svoje zdravlje, vjerovatno ćemo uočiti pojavu sve više i više malvera skrivenih u lažnim dokumentima o širenju korona virusa“, rekao je Anton Ivanov, analitičar malvera, kompanija Kaspersky.

Proizvodi kompanije Kaspersky detektuju zlonamjerne datoteke povezane sa korona virusom pod sljedećim nazivima:

Worm.VBS.Dinihou.r

Worm.Python.Agent.c

UDS:DangerousObject.Multi.Generic

Trojan.WinLNK.Agent.gg

Trojan.WinLNK.Agent.ew

HEUR:Trojan.WinLNK.Agent.gen

HEUR:Trojan.PDF.Badur.b

Kako ne biste postali žrtva malicioznog programa prerušenog u ekskluzivan sadržaj, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju preduzimanje sljedećih koraka:

  • Pokušajte da izbjegnete sumnjive linkove koji obećavaju ekskluzivni sadržaj. Za pouzdane i legitimne informacije obratite se službenim izvorima.
  • Pogledajte ekstenziju preuzete datoteke. Dokumenti i video datoteke ne smiju biti .exe ili .lnk formata.
  • Koristite pouzdano bezbjednosno rešenje, poput Kaspersky Security Cloud, za sveobuhvatnu zaštitu od širokog spektra prijetnji.