Crtež iz CCCPa ponuđen za 2,3 miliona $ : Sitnica za priču koja se krije iza njegovog nastanka

Muškarac iz Rusije došao je do naslovnica dnevnih listova u ovoj zemlji nakon što je pokušao da proda crtež koji je nacrtao kao dječak, a za koji je tražio 140 miliona rubalja, odnosno 2,3 miliona dolara.

Vladimir Mkrčjan, novinar koji ima 41 godinu, postavio je svoj crtež iz djetinjstva na ruski web Avito u ponedeljak i ubrzo postao viralna vijest širom zemlje jer je za svoj rad tražio 140 miliona rubalja. 

On kao autor smatra da ovaj rad vrijedi znatno više jer prikazuje realnost sovjetske ere viđenu kroz oči djeteta koje ima šest godina. “Kada sam crtao ovaj crtež bio sam jako mali i bilo je to u vrijeme Sovjetskog Saveza. U mom crtežu se ogleda sva realnost koja je dolazila do nas preko televizijskih ekrana, ali i knjiga. U tom periodu veoma me zanimala tematika građanskih ratova“, rekao je Vladimir. 

Rad pod nazivom “Vojnik Crvene armije na konju” Vladimir je otkrio nedavno kada je sortirao svoje stare stvari, a ideju da proda crtež za ogromno bogatstvo došla je nakon što je, kako kaže, shvatio šta ovaj crtež zaista predstavlja. 

Stavio sam svoju dušu u ovaj rad, kao što znate ruka umjetnika je vođena od strane Boga“, rekao je Vladimir medijima u Rusiji. 

Mediji su s podsmijehom dočekali ovu izjavu, međutim bilo je i onih koji su željeli da pomognu umjetniku tako što će da pronađu potencijalnog kupca crteža. Ipak, na spomen ideje o tome da li postoji mogućnost pregovora o cijeni umjetnik je dočekao s uvredom. 

Cijena je zaista nevjerovatna. Ovo je jeftino za ovakvo umjetničko djelo kakav je moj crtež”, rekao je Vladimir i dodao da crtež prodaje po nižoj cjeni jer mu je trenutno potreban novac. 

“Čak i za mene, osobu koja je nacrtala ovaj crtež, prikaz konja je zaista impresivan i djeluje kao direktan pogled u dušu“, rekao je umjetnik u pokušaju da opravda cjenu svog rada. 

Kritičari su istakli da je ovo možda samo patetični pokušaj da se privuče pažnja javnosti na bezvrijedan rad, ali isto tako dodaju da danas živimo u vremenu kada je obična banana zalijepljena trakom za beli zid prodata za 120.000 dolara, tako da je sve moguće.

Autor: Nezavisne novine