Finska premijerka koja želi skratiti radnu sedmicu pokrenula lavinu u EU : Danci odgovorili da žele raditi kraće !

Nakon što je objavljeno da je finska premijerka Sana Marin za skraćivanje radnog vremena na četiri dana u sedmici i Danci su pokrenuli raspravu o uvođenju četvorodnevne radne sedmice.

Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj željela bi da radi manje sati u sedmici. Rezultati ankete su pokazali da 16 posto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena. 

Inače, radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja. 

Osobe koje planiraju da osnuju porodicu, kao i oni sa univerzitetskim obrazovanjem, spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena. 

Ljudi žele manje da rade nakon što napune 35 godina, što je doba u kojem mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu djecu“, rekao je Martin Faris Savaed Nielsen iz Agencije za statistiku Danske. 

Dodao je i kako je značajan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54, i 55 i 64 godina koje također podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena. 

Zanimljivo je da je sedam posto onih koji su bili uključeni u studiju izjavilo da bi željelo da radi više sati nego što trenutno rade.

Autor: Anadolija

Ostavite komentar