Sve nam je toplije ali postajemo sve hladniji : Žene se hlade kao i muškarci za 0,32 °C

Iako se više od jednog stoljeća temperatura od 37 stepeni Celzijusa koristilo kao mjerilo ljudskog zdravlja, novo istraživanje pokazuje da bi danas normalna prosječna temperatura za zdravo tijelo mogla biti niža.

“Normalnu” tjelesnu temperaturu – 37 stepeni Celzijusa ili 98,6 stepeni Fahrenheita – izvorno je utvrdio njemački doktor Carl Reinhold August Wunderlich još davne 1851. godine, kada je izveo doslovno milione mjerenja na desetinama hiljada pacijenata. Međutim, ta mjerenja možda nisu tako tačna kao nekada.

“Naša temperatura nije onakva kakvi ljudi misle da je”, kaže medicinska istraživačica Julie Parsonnet sa Univerziteta Stanford u SAD-u. “Ono što su svi odrasli učeći, a to je da je naša normalna temperatura 37 C, nije ispravno.”

Parsonnet i njene kolege bili su znatiželjni je li uzrok kontrastnih mjerenja zapravo poboljšana tehnologija ili je li točno odražavala promjene u našoj fiziologiji. Koristili su medicinsku dokumentaciju gotovo 24 000 veterana vojske Unije nakon građanskog rata u SAD-u da bi utvrdili koliko smo bili vrući prije otprilike jednog stoljeća. Ti su podaci tada uspoređeni s oko 15 000 zapisa iz nacionalnog zdravstvenog istraživanja ranih 1970-ih i 150 000 zapisa sa kliničkih podataka iz Stanforda koji su predstavljali rane 2000-e. Ukupno su znanstvenici morali iskopati više od pola milijuna individualnih mjerenja temperature.

Otkrili su da su temperature onih koji su živjeli na kraju 19. stoljeća bile malo toplije. Muškarci rođeni 2000-ih, na primjer, bili su 0,59 stepeni Celzijusa hladniji od onih rođenih u ranim 1800-ima, što predstavlja stalni pad od 0,03 stepena Celzijusa po desetljeću. Također se spustila i ženska temperatura za 0,32 stupnja Celzija od 1890-ih.

Tim je također primijetio razlike unutar svake grupe, pretpostavljajući da bi se kod svakog mjerenja temperatura, ona izmjerila s instrumentima otprilike slične preciznosti – i primijetili su postepeno opadanje koje je odgovaralo trendu na temelju njihovih izvornih usporedbi.

“Fiziološki smo samo različiti od onoga što smo bili u prošlosti”, kaže Parsonnet. “Okolina u kojoj živimo se promijenila, uključujući temperaturu u našim domovima, naš kontakt s mikroorganizmima i hranom kojoj imamo pristup. Sve ove stvari znače da iako mislimo na ljudska bića kao da smo monomorfni i isti su za svu evoluciju čovjeka, nismo isti. Zapravo se fiziološki mijenjamo. ”

Stručnjaci tek trebaju utvrditi što se tačno promijenilo u našim tijelima. Toplina bi mogla biti usko povezana s metabolizmom i padom kroničnih infekcija tijekom stoljeća. Međutim, toplija budućnost možda će malo uticati na rast tjelesne temperature, pogotovo ako se radi o novim bolestima i slabljenju zdravlja, pokazalo je istraživanje objavljeno u eLifeu.

Ostavite komentar